Het mirakel van Vitosha verjaart (video)

Nico Claesen © Belga Image

De Bosuil viert deze week de 25e verjaardag van het mirakel van Vitosha.

Dat vond plaats op 26 september 1989. Toen speelde Antwerp tegen in de eerste ronde van de UEFA Cup tegen Vitosha Sofia. De heenwedstrijd in Bulgarije was op 0-0 geëindigd. Tijdens de terugmatch liep Vitosha in de 87e minuut uit tot 1-3. Maar in de toegevoegde tijd scoorde Antwerp nog drie keer, twee keer via Nico Claesen en een keer via Raphaël Quaranta.

Sport/Voetbalmagazine ging op bezoek bij de makers van die drie goals en ging ook eens langs bij de toenmalige doelman van Antwerp, Wim De Coninck, en bij de man die toen in de dug-out zat op de Bosuil: Dimitri Davidovic.

‘Iedereen werd gek na dat laatste fluitsignaal’, vertelt Nico Claesen. ‘We kropen met onze kleren onder de douche; er werd champagne aangevoerd. Onvoorstelbaar. Het is een avond die ik nooit zal vergeten.’

Wim De Coninck zegt: ‘De ontlading was geweldig. Maar ik heb ook altijd wel empathie gehad voor die Bulgaren, misschien te veel. Nooit zag ik spelers zo ongelukkig na een match als die jongens van Vitosha. Die lagen echt te wenen op de grond. Tranen met tuiten.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De hele reconstructie van die memorabele avond is deze week te lezen in Sport/Voetbalmagazine.