Het netwerk van Vincent Kompany: wie zijn de mensen die hem moeten helpen in Anderlecht?

Vincent Kompany © belgaimage
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Op welke mensen zal Vincent Kompany een beroep doen om zijn kern samen te stellen? En wie zal hem helpen om een zekere gemoedsrust te vinden in het gekkenhuis dat Anderlecht is geworden? Sport/Voetbalmagazine legde een deel van het netwerk van Kompany bloot.

Jacques Lichtenstein

De man die de mee de overname van Marc Coucke orkestreerde mag er prat op gaan dat hij sinds het prille begin de zaakwaarnemer is van Vincent Kompany. Jacques Lichtenstein werd in eerste instantie getipt door Daniel De Temmerman, die een tiental jaar voor Anderlecht werkte en begin de jaren 2000 de overstap maakte naar Eleven Management. In een periode waar er nog meer ouders langs de zijlijn stonden dan makelaars was Lichtenstein de eerste die zich echt is beginnen te verdiepen in Kompany.

Jacques Lichtenstein
Jacques Lichtenstein© belgaimage

Na een 1-0-zege tegen Standard met de U16 besefte Lichtenstein dat Kompany met zijn nonchalance een dieper liggend problemen wilde camoufleren. En wat bleek? De jongeling verveelde zich op het veld omdat het te gemakkelijk ging voor hem. Lichtenstein en vader Kompany drongen bij het bestuur aan om de jonkie van de U16 meteen over te hevelen naar de U21. De boodschap was duidelijk: de U21 of Kompany zou vertrekken. Anderlecht belegde daarop een oefenmatch tegen PSV. Vooral om aan te tonen dat Kompany nog niet klaar was om de stap naar de U21 te zetten. Getuigen beweren dat Kompany iedereen met verstomming sloeg toen hij met de bal aan de voet het hele veld overstak en scoorde. Frank Arnesen was namens PSV aanwezig op die match en hij won meteen informatie in bij de entourage van Kompany. Een paar dagen later tekende Kompany zijn eerste contract bij Anderlecht en werd hij naar de beloften doorgeschoven.

Trésor Diowo
Trésor Diowo© belgaimage

Kompany en Lichtenstein hebben samen dus een lange voorgeschiedenis en het zou vreemd zijn mocht er geen transfer voortkomen uit hun relatie. De Brusselse makelaar weet wel dat hij geen vrijgeleide zal krijgen in het transferbeleid van Anderlecht. De voorbije weken werd er minstens één speler die door Lichtenstein persoonlijk werd aangebracht geweigerd.

Trésor Diowo

Dik twee jaar geleden probeerde Trésor Diowo zijn maatje Anthony Vanden Borre weer fit te krijgen, nu staat hij op het punt om zijn licentie als voetbalbemiddelaar te halen. Net als Floribert Ngalula is Diowo een vriend van het eerste uur van Kompany. Ze liepen elkaar op zesjarige leeftijd tegen het lijf op Neerpede toen ze het abc van het voetbal kregen aangeleerd.

Diowo, die in het verleden nog actief was bij Union, Tubeke en Beerschot, wil zich specialiseren in de begeleiding van jonge spelers en zou intussen een rechtstreekse lijn hebben met Jean Kindermans, directeur van de jeugdopleiding op Anderlecht. De komst van zijn jeugdvriend Kompany opent nieuwe perspectieven. Diowo werkt nauw samen met een makelaar die uitstekende contacten heeft in de Amerikaanse MLS en het Midden-Oosten en die een grote vis is in Turkije. Hij werkte als tussenpersoon onder meer mee aan de transfers van Demba Ba, Arda Turan, Adriano en Nabil Dirar. Via Diowo kan de makelaar in kwestie ook voet aan de grond krijgen in België.

Sebastian Arnesen
Sebastian Arnesen© belgaimage

Sebastian Arnesen

De zoon van Frank Arnesen werkt sinds 2012 als internationale scout voor Manchester City, maar zijn uitvalsbasis ligt in Nederland. Sebastian Arnesen leerde het vak bij Hans Gillhaus, van augustus 2011 tot maart 2012 even technisch directeur van Zulte Waregem, en Piet de Visser. Sebastian mocht tijdens zijn periode bij Chelsea vaak de baan op met De Visser en hij past tot vandaag dezelfde methodes toe als zijn leermeester. Naar verluidt is hij Thibaut Courtois vanaf zijn veertien jaar beginnen te volgen en is het op zijn aanraden dat De Visser Kevin De Bruyne in het vizier kreeg. De ‘ontdekking’ van Romelu Lukaku wordt ook aan Arnesen junior toegeschreven. Staan ook op zijn palmares: de Nederlanders Patrick van Aanholt en Jeffrey Bruma.

Rodyse Munienge
Rodyse Munienge© belgaimage

Bij de Citizens schuimt de 35-jarige Arnesen, die niets af wist van de manoeuvres rond Kompany, al jaren de Europese velden af op zoek naar jong talent. En hij weet als geen ander welke jonkies van City nog niet klaar zijn voor de Premier League en te veel geld kosten om zomaar bij de U23 te laten verkommeren. Frank Arnesen moest onlangs toegeven dat hij met zijn zoon bepaalde namen aftoetst die interessant zouden kunnen zijn voor Anderlecht. In dat opzicht is het geen verrassing dat Matthew Smith, afgelopen seizoen door City verhuurd aan Twente, al weken aan paars-wit wordt gelinkt. Gezien de bevoorrechte relatie die Kompany heeft met City, is het niet ondenkbaar dat er straks een of meer Mancunians op huurbasis in Brussel neerstrijken. Kompany weet blijkbaar welke talenten in de wachtkamer van het Etihad Stadium zitten en de aanwezigheid van Sebastian Arnesen zou van onschatbare waarde kunnen zijn om de juiste profielen naar Anderlecht te halen.

Klaas Gaublomme
Klaas Gaublomme© belgaimage

Rodyse Munienge

Ze leerden elkaar op negenjarige leeftijd kennen in de schaduw van hun woonblok in de Brusselse Noordwijk. Daarna losten Rodyse Munienge en Kompany elkaar voor geen meter. Munienge volgde zijn boezemvriend naar Hamburg, waar ze enkele maanden een appartement deelden, Afrika, Azië en Manchester. Dankzij de financiële inbreng van Kompany kon Munienge in Manchester een veiligheidsbedrijf oprichten die de luxepanden van de Premier Leaguesterren bewaakte. De zaak werd in 2015 opgedoekt, maar dat had geen impact op de vriendschap tussen de twee leeftijdsgenoten. Op een gegeven moment volgde Munienge enkele zaken van Kompany op in Congo, maar nu is hij vooral een referentiepunt voor de Rode Duivel. Hij zorgt voor een soort evenwicht in het leven van de geadopteerde Mancunian. Door omstandigheden moet Munienge zijn tijd verdelen tussen België en Congo, waar hij actief is in de ecologische business, maar hij zal de komende maanden een voorname rol spelen tijdens Kompany’s comeback in het Vanden Stockstadion.

Klaas Gaublomme

Liefdadigheid, immobiliën, muziek, televisie, autoverhuur en voetbalconsultancy. Het zijn de sectoren waar Kompany in investeert. In de lente van 2018 onthulde een Engelse krant dat de Rode Duivel 51 procent van de aandelen van de vergane voetbalglorie Stockport County wilde overnemen. De spindoctor achter veel bedrijven en ideeën van de Kompany corporation is Klaas Gaublomme. Er is geen sponsorcontract of zakelijke deal die van ver of dichtbij iets te maken heeft met Kompany die niet door de handen van de Leuvenaar passeert. De eigenaar, CEO en co-oprichter van Bonka Circus, bekend van de docureeks ‘Iedereen Duivel’, doet de business van Kompany draaien. Hij is ook de man die de communicatie van de Brusselaar regisseert en de branding verzorgt. De videoclip waarin Kompany zijn comeback aankondigde – een filmpje dat intussen 1,4 miljoen keer werd bekeken – werd niet toevallig uitgewerkt door Gaublomme en zijn team.

Nicaise Kudimbana
Nicaise Kudimbana© belgaimage
Gaël Clichy
Gaël Clichy© belgaimage

Nicaise Kudimbana

De ex-doelman van Union, Anderlecht, Cercle Brugge, Oostende en Antwerp is al enkele maanden voetballer af nadat een test bij Royal Excel Mouscron in januari niets opleverde. Sindsdien is de 32-jarige Belgische Congolees bezig met zijn reconversie in de voetbalwereld. Bij Anderlecht was hij de grote broer van de zwarte spelers en hij ziet zichzelf verder evolueren in die richting ten aanzien van Brusselse jongeren. Door zijn aanzien binnen de Congolese gemeenschap krijgt hij vaak tips binnen over jonge spelers en de bruikbare informatie speelt hij vervolgend door aan zijn maat Trésor Diowo, die de jongen in kwestie gaat bekijken. Kudimbana is geen persoonlijke vriend van Kompany, maar ze werden aan elkaar voorgesteld via Diowo.

Clichy & co

Met het gros van zijn ploegmaats had Kompany een louter professionele relatie – al is het is een publiek geheim dat het tussen Vince en zijn voormalige Cityploegmaat Pablo Zabaleta absoluut niet klikte – maar zijn voetbalvrienden zijn op een hand te tellen. Bij Hamburg was hij close met Romeo Castelen, Jérôme Boateng, Nigel de Jong, Paulo Guerrero en Guy Demel. In Manchester kon hij het uitstekend vinden met de Fransman Gaël Clichy. Zijn netwerk aan ex-teamgenoten, van wie een deel op pensioen is, zal Kompany van pas komen indien hij bepaalde contacten moet leggen.

Kompany moet transfercarrousel van Anderlecht in gang zetten

De transferplannen van Anderlecht zullen eerstdaags een serieuze boost krijgen. De hele technische staf is/was deze week op afzondering in Durbuy om de laatste hand te leggen aan de voorbereiding. Vooral de invulling van de kern stond hoog op de agenda. Van zodra is uitgemaakt met welke spelers Vincent Kompany verder wil, zal ook duidelijk worden welke posities versterkt zullen worden.

Op dit moment circuleren er drie lijsten. Een lijst met spelers die in geen geval mogen vertrekken ( Yari Verschaeren, Alexis Saelemaekers), een lijst met spelers op wie niet gerekend wordt ( Ognjen Vranjes, Knowledge Musona) en een lijst met twijfelgevallen ( James Lawrence, Peter Zulj, Bubacarr Sannneh). Aan een speler zoals Lawrence, die met Wales in negatieve zin opviel door zijn owngoal tegen Kroatië, kan Anderlecht nog een smak geld verdienen als de interesse van Engelse en Schotse clubs concreter wordt. Een viertal sterkhouders van de U21, onder wie Killian Sardella en AntoineColassin, zullen wellicht doorgeschoven worden naar de A-kern.

Aan inkomende zijde zal Anderlecht volledig de kaart Kompany moeten uitspelen. Veel spelers kijken immers niet om naar een club die niet in de Europa League of Champions League zit. En ondanks de serieuze kapitaalsverhoging die Coucke doorvoerde, is het transferbudget aan de kleine kant. Zeker als de club de wensen van Kompany wil inwilligen. ‘Van zodra Kompany een naam doorgeeft, plooit Michael Verschueren zich dubbel om die speler te halen’, aldus een insider. ‘ Think outside the box. Die zin gebruikt Verschueren graag. Ze zouden dat nu moeten toepassen op hun transferbeleid…’

Kompany is razend ambitieus en legt de lat voor potentiële nieuwkomers heel hoog. Het is geen toeval dat een Thomas Vermaelen en een Nacer Chadli gepolst werden. Een aantal makelaars die geregeld zaken doen met Anderlecht denken dat Kompany binnen een paar weken zal beseffen dat de spelers die hij wil te hoog gegrepen zijn.

Door een gebrek aan doortastendheid mag Anderlecht Michel Vlap wellicht van zijn lijst schrappen. In januari kon de transfer afgerond worden voor minder dan vijf miljoen euro omdat Heerenveen het geld goed kon gebruiken. Nu hopen de Friezen minstens acht miljoen euro te krijgen. Bovendien werd Vlap tijdens zijn bezoek aan Anderlecht in de play-offwedstrijd tegen Antwerp afgeschrikt door de incidenten met de supporters. Genk leek de volgende bestemming te worden voor Vlap, maar tot een deal kwam het ook niet omdat Philippe Clement de 22-jarige Nederlander iets te traag vond voor zijn systeem. Bij Anderlecht zullen ze moeten wachten tot Vince the Prince het officiële startschot geeft van de transferactiviteiten.