Het statement van Dury

Francky Dury © Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met de verliesmatch op Anderlecht boekt Zulte Waregem een 2 op 21 in Play-off 1, met vier nederlagen op rij.

Toen een reporter na de nederlaag op Charleroi (2-0) en de 2 op 12 van Zulte Waregem het woord ‘dramatisch’ in de mond nam, sprong Francky Dury bijna uit zijn vel. ‘Jongen, er zijn wel grotere drama’s.’ De Esseveecoach wees (terecht) op de reguliere competitie (3de plaats) en op de bekerwinst.

Vandaag, twee weken later, zijn de cijfers in PO1 nog slechter: 2 op 21, met 4 nederlagen op rij. Dat was al geleden van het einde van het seizoen 2014/15 (toen 5 opeenvolgende nederlagen). Bovendien kon Zulte Waregem in deze PO1 tot dusver slechts 5 keer scoren en incasseerde het 13 tegentreffers.

Ook opmerkelijk is de voorlopige balans tegen PO1-ploegen over het héle seizoen: 10 op 51 (of 19,61 procent), met slechts 1 zege (in november tegen Anderlecht), 7 draws en 9 nederlagen. Vergelijkbaar met het bilan van de laatste 14 matchen: 10 op 42 (23,80 procent), met alleen overwinningen tegen STVV en Eupen, amper 18 goals voor en 29 tegen.

Oorzaak: Zulte Waregem scoort veel moeilijker dan in het begin van het seizoen, maar incasseert vooral dubbel zoveel tegentreffers (0,96 in de eerste 23 matchen van de competitie vs. 2,07 in de veertien volgende).

Tekenend was het duel tegen Anderlecht, afgelopen zondag: meer dan genoeg kansen, maar gemist door Coopman en vooral Leye, zoals hij ook al tegen AA Gent had gedaan. Niet toevallig heeft de Senegalees in de play-offs voorlopig slechts één keer gescoord, een penalty dan nog.

De manier waarop Francky Dury zich profileert, terwijl Club Brugge (vermeend) interesse toont, doet zijn imago goed

Al het hele seizoen had Francky Dury tientallen keren als doelstelling uitgeroepen: ‘Niet alleen PO1, maar com-pe-ti-tief zijn in PO1!’ Op basis van de cijfers is Zulte Waregem dat niet, in het spél daarentegen wel. Essevee presteerde weliswaar flink onder zijn niveau in de eerste helft tegen Anderlecht en AA Gent, en een hele match op Charleroi, maar werd nooit weggespeeld – integendeel. In het Vanden Stockstadion had het zondag zelfs zéstig procent balbezit, en drukte het met mooie combinaties paars-wit achteruit. Weiler: ‘Zulte Waregem was gewoon goed.’

Alleen kon het weer niet scoren, en slikte het in de omschakeling, waar coach Francky Dury zo voor had gewaarschuwd, een te vermijden tegendoelpunt.

Het leidde tot een mix van trots en frustratie bij de coach, die benadrukte dat het ‘resultaat het van het voetbal had gehaald’, dat hij ‘als liefhebber van goed voetbal houdt.’

Een duidelijk statement van Dury die zeker in zijn eerste periode bij Zulte Waregem nochtans zelf vooral teerde op omschakelingsvoetbal. Sinds hij in 2013 bijna kampioen werd, is hij er echter meer van overtuigd dat het spel maken en hoog druk zetten een grotere garantie op resultaten is.

Al durft Dury nog altijd weleens eieren voor zijn geld te kiezen, zoals in de competitie in onder meer thuismatchen tegen Club Brugge en Racing Genk, toen de organisatie en het resultaat heilig waren (0-0 en 1-0).

Dat Dury zo zijn voorkeur voor goed en dominant voetbal in de verf zette, zeker na een match op Anderlecht, het drukte de slechte cijfers even naar de achtergrond. En je zo profileren als Club Brugge (vermeend) interesse toont – het eerste gesprek moet nog altijd plaatsvinden -, dat doet zijn imago ook goed. Dury moet je de kunst van het communiceren niet meer leren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier