‘Het verleden leert ons dat er op grote toernooien zelden iets gebeurt’

Michy Batshuayi © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de invloed van de aanslagen in Parijs en de Rode Duivels.

S/VM: Plaatsen de aanslagen in Parijs het EK voetbal van komende zomer in een ander perspectief?

Jacques Sys: “Zulke grote toernooien zullen altijd doelwitten zijn van terreurgroepen: je trekt er de aandacht van de hele wereld mee. Maar het verleden leert ons dat op dergelijk grote toernooien uiteindelijk amper iets gebeurt. Niet vergeten: de voorbije WK’s werden ook telkens in een sfeer van dreiging gespeeld. In Zuid-Afrika was er de vrees voor aanslagen van Al-Qaeda en in Brazilië werden rond de WK-stadions veiligheidszones van twee kilometer geïnstalleerd. Zonder wedstrijdticket geraakte je niet eens in de buurt van het stadion. Dezelfde maatregelen zullen komende zomer in Frankrijk van kracht zijn. Mensen houden er best rekening mee dat het daardoor vaak iets van een oorlogsgebied zal hebben.”

“De kwetsbare plekken op het EK zullen echter de fanzones worden. Want terroristen zoeken de kant van de minste weerstand, daar waar ze de meeste slachtoffers kunnen maken. Als organiserend land kun je onmogelijk alle plekken waar fans samen troepen hermetisch gaan afsluiten. Het is maar de vraag hoe de Franse veiligheidsdiensten daar mee zullen omspringen. In die zin begrijp ik ook dat sommige fans twijfelen of ze wel naar Frankrijk gaan. En toch: angst is zelden een goede raadgever. Hopelijk kunnen we na enige bezinning de juiste conclusies trekken.”

S/VM: Zijn onze Belgische voetbalstadions veilig genoeg?

Jacques Sys: “Voetbalstadions zijn nu eenmaal kwetsbare plekken. Je zou voor bepaalde topwedstrijden extra veiligheidsmaatregelen kunnen invoeren, maar het is onbegonnen werk om voor elke gemiddelde competitiematch of voor pakweg Cercle Brugge – White Star Woluwe grote politiemachten op te trommelen. De kans zal dus altijd bestaan dat er iets gebeurt, maar we moeten verder, ook al klinkt dat als een cliché.”

S/VM: Laten we het dan ondanks alles toch even over het spelletje zelf hebben. De Rode Duivels wonnen hun oefenpartij tegen Italië met 3-1. Hebben zij daarmee een nieuwe stap in hun evolutie gezet?

Jacques Sys: “Tegen Italië hebben we zowel goede als mindere momenten gezien. België startte slap -na een kwartier had het al meer dan 0-1 kunnen staan- maar de verdienste is dat de ploeg daarna toonde dat ze de match in handen kan nemen en een sterke tegenstander als Italië toch opzij kan zetten. Met dank aan de grote honger die deze groep uitstraalt. Dat zie je onder andere in de gretigheid waarmee de invallers spelen. Michy Batshuayi viel scherp in en ook Simon Mignolet bewees zijn waarde bij afwezigheid van Courtois. Er werd zeker geen negentig minuten fantastisch gevoetbald, maar de conclusie na de match tegen Italië is wel dat onze kern breder is dan we al dachten en dat het met de mentaliteit goed zit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier