Jacques Sys

‘Het wordt hoog tijd voor duidelijkheid in Operatie Propere Handen’

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Hoe ver staat het met het dossier van matchfixing? Wanneer komt de voetbalbond in actie? Krijgt Mouscron zijn licentie? En tot welke verschuivingen leidt ook dat? Vragen zonder antwoorden. En intussen gaat alles weer zijn gewone gang, zegt Jacques Sys.

Met honderden waren de supporters van KV Mechelen afgezakt naar een open training van hun club. Door het stadion gierde een golf van enthousiasme. Het leek wel de prelude voor de promotie die enkele dagen later op Lommel SK moest worden behaald. Maar het draaide anders uit. KV verspeelde in de slotfase een 0-1-voorsprong en profiteerde niet van de halve misstap die Beerschot Wilrijk op OH Leuven zette. Zo komt het in de strijd om een ticket voor 1A tot een botsing tussen twee traditieclubs, met ieder een grote aanhang. Twee verenigingen die eigenlijk op het hoogste niveau horen.

Twee uur nadat KV Mechelen in Lommel in een poel van ontgoocheling terechtkwam, zakte Lokeren naar eerste klasse B. Onverwacht is dat niet na een seizoen met drie trainers en een opeenstapeling van beleidsfouten. Met weemoed kan er nu alleen gepraat worden over de vergulde bladzijden die de club in ons voetbal schreef. Anderhalve week nog en Lokeren begint aan een lange retraite. Vijf maanden duurt het voor de competitie in 1B, in het weekend van 10/11 augustus, van start gaat. Maar dat geldt bijna net zo goed voor de club die promoveert en dan de periode tot het weekend van 27/28 juli moet overbruggen. Dan begint de competitie in 1A.

Het wordt hoog tijd voor duidelijkheid in Operatie Propere Handen.

Of ziet het voetballandschap er tegen dan heel anders uit? De ‘Operatie Propere Handen’ blijft aanslepen, al zou het gerecht rond zijn in zijn onderzoek naar, vooral, zwart geld. Hoog tijd wordt het voor duidelijkheid. Hoe ver staat het met het dossier van matchfixing? Wanneer komt de voetbalbond in actie? Krijgt Royal Excel Mouscron zijn licentie nadat er een één jaar oude klacht, dat de club door een makelaar werd geleid, weer vanonder het stof werd gehaald? En tot welke verschuivingen leidt ook dat?

Wat was nu de precieze rol van al die mensen die werden opgepakt? Van scheidsrechters als Sébastien Delférière en vooral Bart Vertenten die een volle maand in de gevangenis doorbracht? Vragen zonder antwoorden. Dit land blijft op alle niveaus uitblinken door logheid en traagheid.

Intussen gaat alles weer zijn gewone gang. Makelaars vertonen zich weer in stadions. Voor gêne is er geen plaats in een wereld waarin geld te verdienen valt. Heel veel geld.

In de strijd om het laatste ticket voor play-off 1 komt het allicht op de slotspeeldag tot een finale tussen STVV en AA Gent. Het zou zonde zijn als de Limburgers na zo’n seizoen alsnog uit de boot vallen. Marc Brys verricht op Stayen uitstekend werk en dat niet alleen door de manier waarop hij zijn ploeg op tegenstanders kan instellen. Nooit klopt Brys zich op de borst. Maar ook AA Gent hoort in play-off 1. Net zoals Anderlecht natuurlijk dat met een thuiswedstrijd tegen KV Kortrijk en een verplaatsing naar het op drift geslagen KV Oostende de maximale puntenoogst moet behalen.

En dan kan deze competitie eindelijk beginnen. Met RC Genk dat dit kampioenschap domineerde, maar zijn voorsprong zag slinken en heel moeilijk met de soap rond Alejandro Pozuelo lijkt om te gaan. Met Club Brugge, dat vaak steriel voetbalde, maar toch zijn titel kan verdedigen. Hoe zal er dan intern gedacht worden over Ivan Leko, die na de zege tegen STVV riep dat Club nu klaar is om dit niveau elke week aan te houden en nog maar eens zei fier te zijn op zijn spelers? En tot wat is Anderlecht nog in staat, met veertien punten achterstand op RC Genk, maar in wezen zijn dat er maar zeven. Het rendement is er nu onder Fred Rutten, maar het voetbal nog lang niet.

Marc Brys
Marc Brys© BELGAIMAGE

Spannend wordt het wel in play-off 1, hoe onrechtvaardig de halvering van de punten blijft. En tot een non-competitie dreigt play-off 2 weer uit te groeien. In een eventueel Europees ticket dat deze competitie kan opleveren lijkt haast niemand geïnteresseerd. Ook al niet omdat je dan nog vroeger aan het seizoen moet beginnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier