Hoe AA Gent zondigt tegen zijn eigen slogan

Bernd Thijs: een sterk en stug karakter. © BELGAIMAGE

Na elf jaar trouwe dienst betaalde T3 Bernd Thijs het gelag bij de Buffalo’s na de 1 op 15 in play-off 1.

Dramatischer en pijnlijker kon het eigenlijk niet voor de 39-jarige Limburger, al een tijdje uitgeweken naar het Oost-Vlaamse Maldegem. De dag voor de ontmoeting met KRC Genk op de achtste speeldag van PO1 kreeg Bernd Thijs van voorzitter Ivan De Witte te horen dat er per direct een einde kwam aan hun samenwerking.

‘Een belemmerende factor’, zo luidde het officiële standpunt ten overstaan van de zevenvoudig Rode Duivel, die tussen augustus 2007 en 2014 maar liefst 137 duels afwerkte voor de Buffalo’s, daarbij 27 keer scoorde en als aanvoerder annex leider van de kleedkamer in 2010 de Belgische beker mocht omhoogsteken na een 3-0-zege tegen Cercle Brugge.

In de Ghelamco Arena prijkt in de familietribune heel groot de strijdkreet van AA Gent: ‘we are one family, we are Buffalo’. Alleen blijkt dat in de praktijk totaal niet het geval. Want de manier waarop Thijs, komende zomer einde contract, aan de kant werd geschoven oogt helemaal niet netjes voor een club met die filosofie. Officieel luidde het dat hij zich op tactisch vlak te veel wilde profileren en een te grote ambitie toonde, al was Thijs voornamelijk verantwoordelijk voor de stilstaande fasen, wat ook als speler al zijn stokpaardje was. In november 2017 onderhandelde hij, zonder makelaar Tom De Mul, wel met YR KV Mechelen voor de job van hoofdtrainer na het ontslag van Yannick Ferrera. Aan Olivier Somers maakte de Wellenaar toen duidelijk dat hij niet in slechte omstandigheden wilde vertrekken bij de kampioen van 2015.

De vaak onbuigzame Thijs als stoorzender of oorzaak aanduiden voor de vertrouwenscrisis tussen bestuur, spelers en technische staf gaat veel te ver. De oud-middenvelder heeft een sterk en stug karakter, is een trots persoon maar hij is eerder pessimistisch ingesteld. Op training kon hij (vooral innerlijk) bijzonder kwaad worden als spelers hun best niet deden, een balaanname niet verliep zoals verhoopt of spelers verkeerd wegdraaiden. ‘Je moet er gewoon kort op zitten en rechtlijnigheid nastreven’, verklaarde Thijs in april 2014 in een interview aan dit blad. ‘ Michel Preud’homme liet de spelersgroep nooit met rust, wakkerde het vuur elke dag aan met zijn motivatie en tactiek. Trond Sollied deed en zei dat niet. Maar hij had wel alles gezien. Begrijp je?’ Dat botste almaar meer met een gedeelte van de multicultureel samengestelde spelersgroep bij AA Gent, die liever omgaat met een enthousiaste motivator, zoals T2 Peter Balette.

Algemeen manager Michel Louwagie wilde eigenlijk al langer af van Thijs, zelfs voor de komst van Yves Vanderhaeghe. Vooral zijn (ingehouden) negatieve houding en constante muggenzifterij speelden in het nadeel van Thijs, die van april 2014 tot mei 2018 deel uitmaakte van de technische staf, maar de laatste maanden geen interviews gaf ‘om te kunnen groeien in zijn nieuwe rol’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier