Hoe Antwerp werkt aan zijn mondialisering

D'Onofrio geflankeerd door Bölöni en De Decker. © belgaimage
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Zich niet laten opjagen door makelaars is het devies bij Antwerp, waar ze maandag onderhandelden met een Japanner, een wedstrijd in Nederland voorbereidden en toelichting gaven bij een Congolese samenwerking.

Tot begin september kunnen profclubs in 1A nog transfers doen. Luciano D’Onofrio, de sportieve roerganger bij Antwerp, heeft de reputatie tot de laatste dagen actief te blijven, verwacht dus deze en volgende week nog een pak namen gelinkt aan Antwerp. Zowel inkomende als uitgaande transfers. Een paar grepen uit de geruchtenmolen vorige week: Faris Haroun naar Gent, Sinan Bolat naar Turkije, Frank Boya (Royal Excel Mouscron) en Steven Defour naar Antwerp. Kunnen ze daar nog volgen met het papierwerk? Ja, want voorlopig zijn dat allemaal weinig concrete verhalen.

Zich laten opjagen doen ze op de Bosuil niet. Faris Haroun (33) tekende op Antwerp al drie keer een contractverbetering, ongeveer zes maanden nadat hij die vraag indiende. Haroun, in 2020 einde contract, werd gevraagd om ook nu wat geduld te oefenen, tot een en ander vast ligt qua kern. Begin september is daar duidelijkheid over.

Steven Defour is een goeie vriend van Luciano D’Onofrio. Gemiddeld één keer per maand hebben ze contact. Het is dan ook niet vreemd dat de naam van de middenvelder van Burnley op de Great Old opduikt. Of het nu al gaat lukken, is hoogst onzeker. Komende zomer loopt zijn contract bij Burnley af. Ook mee te nemen in het achterhoofd: sinds januari 2018 zit Defour (31) in een fysiek sukkelstraatje. Om dan veel geld op hem in te zetten, is gewaagd.

Al sinds eind 2018 zit Defour in het fysiek sukkelstraatje. Een terugkeer naar België is voorlopig weinig concreet.
Al sinds eind 2018 zit Defour in het fysiek sukkelstraatje. Een terugkeer naar België is voorlopig weinig concreet.© belgaimage

Of er nog een extra centrale verdediger komt, wordt een dezer beslist. Nieuwkomer Junior Pius, die als linksvoetige Jelle Van Damme moest doen vergeten, liep tegen Pilsen een kruisbandletsel op en is een half jaar out. Het herstel van Matheus Borges is complex. Zondag testte Antwerp Ritchie De Laet op die positie. Die moet morgen/donderdag immers spelen tegen AZ in Enschede, want Abdoulaye Seck is geschorst. Afhankelijk van het herstel van een van dichtbij gevolgde Dino Arslanagic komt er achterin nog een extra man bij, de dossiers zijn voorbereid.

Altijd tweede viool

Ook dat van de spits. Jonathan Bolingi, starter in Tsjechië, is even out, William Owusu weg. De spoeling is dun, met alleen nog Amara Baby als alternatief voor Dieumerci Mbokani. Ook dit dossier ligt deze week op tafel, met die nuance dat wie komt, altijd tweede viool zal moeten spelen na Dieumerci. Niet evident.

Afgelopen maandag werd wel getest door en onderhandeld mét de Japanse international Koji Miyoshi (22). Als beide partijen er financieel uitkwamen, kon zijn overgang worden afgerond. Hoofdzakelijk linksvoetig, goeie dribbel, mooie startsnelheid, korte draaibeweging. Geen pijlsnelle flankspeler, zoals Junya Ito, maar een balvaardige polyvalente middenvelder die op de recente Copa América vooral vanaf rechts speelde. Voor de Great Old weer wat technisch vermogen extra.

Met de Japanner Koji Miyoshi werd wel al grondig onderhandeld.
Met de Japanner Koji Miyoshi werd wel al grondig onderhandeld.© belgaimage

Congo-project

Node communiceerde Antwerp vorige week ook de samenwerking met het opleidingsproject van Gaetan-David Kakudji in Lubumbashi. Hij is de papa van Gaël, voetballer bij de beloften van de Great Old. Gaetan-David werd geboren in Luik waar hij opgroeide en kennismaakte met D’Onofrio. Nadien week hij uit naar Congo, waar hij zaken deed en zich daarna voor voetbal ging interesseren. Vooral dankzij zijn tweede vrouw, een voetbalgepassioneerde uit Lubumbashi. Ze kochten er een grote lap grond, op de weg van de stad naar de luchthaven. Omdat jongeren het braakliggende terrein gebruikten als voetbalveld, verkocht Kakudji stelselmatig stukken van die investering en bouwde hij op de resterende grond vanaf 2013 een opleidingsinstituut uit.

Antwerp zet nu mee zijn schouders onder de Eagles Joli-Site, oorspronkelijk in het blauw, maar vanaf nu in het rood en onder de naam Red Eagles door de competitie stappend. Omdat Luis Norton de Matos deze week in Congo is om een en ander te finaliseren, maakte Antwerp het officieel bekend. De bedoeling is om ginder op te leiden maar ook geregeld spelers naar hier te halen, om zo de overstap makkelijker te maken. Zo’n samenwerking/eigenaarschap is lang niet nieuw. Tal van Franse en Engelse clubs doen het en ook Ajax mondialiseerde al, met wisselend succes. Het is de weg die Antwerp ook wil inslaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier