Hoe Charleroi het vertrek van Benavente wil opvangen

Felice Mazzu staat alweer voor een uitdaging: het vertrek van deze Cristian Benavente opvangen. © BELGAIMAGE
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

De transfer van Cristian Benavente leverde wel veel geld op, maar was een serieuze aderlating voor Charleroi.

Vrijdag kregen we een makelaar aan de lijn. Hij had net de transfer van Cristian Benavente misgelopen. Er lag voor de Peruviaan van Charleroi een mooi aanbod van PAOK Saloniki op tafel, zei de man, die niet snapte dat Benavente voor het Egyptische Pyramids FC koos. Hun aanbod bleek beter, de Egyptenaren legden een som van meer dan zes miljoen euro op tafel.

Veel minder breed dan de glimlach van de penningmeester was de reactie in het sportieve kamp. In de gekke eindspurt om bij de top zes te komen, ziet Charleroi een hoofdpion verdwijnen. Dat is zoals een spierscheur oplopen in volle spurt.

Want Charleroi, dat is/was Benavente, hoe hard Felice Mazzu nog zijn best deed om zijn manschappen van het tegendeel te overtuigen. Hij verzamelde hen na het bekendmaken van het nieuws in de kleedkamer en zei dat een groep altijd boven het individu kwam.

Maar de aderlating is groot: Benavente was dit seizoen betrokken bij 12 van de 33 goals van de Zebra’s. Sinds het verdwijnen van zijn maatje Kaveh Rezaei in augustus was hij de draaischijf van het offensieve compartiment.

Het vertrek van de Iraniër was ook al hard aangekomen in de kleedkamer. ‘Het was de speler die de hele ploeg op zijn eentje droeg. We werden direct bang toen hij vertrok, omdat we wisten wat we gingen missen’, aldus Nicolas Penneteau. ‘We hebben toen ook wat getwijfeld, en inzake resultaten kenden we een inzinking.’ De ploeg noteerde toen een 3 op 12.

Als hij het effect van de transfer van Benavente moet afwegen tegenover die van Rezaei, zegt Felice Mazzu dat hij dit moment verkiest. ‘Vanwege het tijdstip. Toen hadden we net pijnlijk verloren van KRC Genk, nu gewonnen in Brugge.’

De sportief sterke man van Charleroi probeerde vorige week de zaak te ontmijnen, zonder echt zijn fatalisme weg te steken. Op een paar weken tijd moet hij nu een offensieve animatie in mekaar boksen die in staat is play-off 1 te halen. Utopisch?

De oplossing op de korte termijn voor de wedstrijd tegen Waasland-Beveren heette Massimo Bruno. Het is een rol die hij kent: Bruno speelde nog zo bij Anderlecht onder John van den Brom en Besnik Hasi.

Voor de langere termijn viel al de naam van Ryota Morioka, onder Philippe Clement op de Freethiel in zes maanden tijd goed voor 9 doelpunten en 11 assists in 27 wedstrijden. De vraag is wel of zijn profiel past bij het spel van de Carolo’s. Morioka is iemand die zich graag uitleeft op de helft van de tegenstander, waar zijn passing en zijn neus voor infiltraties op het juiste moment het best tot uiting komen.

Minder groot is zijn loopvolume, van essentieel belang in het voetbal van Charleroi. Morioka is ook minder betrokken in het defensieve werk, wat ook vervelend is.

Mazzu zei in een eerste reactie wel dat Benavente zelf in het begin ook weinig mee verdedigde, maar vergat er aan toe te voegen dat de Peruviaan in die periode ook zeer weinig in de basis verscheen. De voorbije drie jaar veranderde hij daarin enorm, getuige zijn wedstrijd in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier