Hoe Dylan Bronn (KAA Gent) naar de beloften afzakte

© belga

KAA Gent besliste dat de 24-jarige verdediger na een nieuw transferverzoek even moet afkoelen bij de U21. Bronn is de enige dissonant in een sportief gunstige periode.

Op maandag 25 november speelden de U21 van Gent tegen Standard (1-3), maar op het veld in Oostakker was er nog geen sprake van Dylan Bronn. De verdediging van coach Frédéric Dupré bestond uit de A-kernspelers Reuben Yem, Ibrahima Cissé, Jan Van den Bergh en jeugdinternational Cederik Van Daele (19). Verder kregen ook Nicky Beloko, Dylan Mbayo en Louis Verstraete speelgelegenheid.

Een dag later pikte de twintigvoudige Tunesische international zijn eerste training mee (na zijn recente verwijdering uit de A-kern) met de Gentse jeugd. Dylan Bronn ligt nog onder contract tot 2021 en moet in de hiërarchie als centrale verdediger Michael Ngadeu en Igor Plastoen voor zich dulden.

Het probleem-Bronn sleept al aan sinds 6 oktober. Op de tiende speeldag, bij Club Brugge, greep Thorup door de onbeschikbaarheid van Mikael Lustig terug naar Bronn. De Tunesiër, die eind juli 2017 voor 1 miljoen euro overkwam van de Franse tweedeklasser FC Niort, werd geposteerd in een driemansverdediging op de rechterkant. Daar kwam zijn kwetsbaarheid naar boven, zeker in de één-tegen-éénsituaties met Percy Tau. Bronn werd uiteindelijk de schlemiel bij de 4-0-afstraffing: bij de 1-0 van Hans Vanaken reageerde hij positioneel niet gevat en de 2-0 kwam voort uit een ongelukkige deviatie.

De Tunesiër zal dat ongetwijfeld zelf ook beseft hebben. ‘Ik ben heel zelfkritisch ingesteld’, zei hij eind november 2017 al. ‘Achteraf herbekijk ik ook mijn wedstrijden. Ik zal altijd wel iets vinden dat ik mezelf verwijt.’

Kantelpunt

Het WK van 2018 in Rusland was vermoedelijk een kantelpunt, bij zijn terugkeer merkten ze in Gent wat sterallures op. Bronn diende een verzoek in om niet als rechtsback te worden gebruikt: om een transfer te realiseren wilde hij centraal in de verdediging staan, zoals zijn idool Vincent Kompany. Op die positie had Bronn aan de zijde van Samuel Gigot een sterke periode gekend. Terwijl Yves Vanderhaeghe daar gemoedelijk mee omging, lag dat iets anders bij Thorup. Eind oktober vorig jaar stuurde die Bronn al eens naar de U21. ‘Zijn gedrag was niet wat ik wilde zien. Ik moet een team bouwen’, redeneerde de altijd pragmatische Deen. Het was een duidelijke verwijzing naar Bronns egocentrische gedrag. Het was voorzitter Ivan De Witte himself die met een gesprek in de Ghelamco Arena de situatie met Bronn ontmijnde.

De korte herbronning deed de Tunesiër goed. ‘Een speler moet hier minstens twee volle jaren blijven. Dylan begrijpt dat nu’, gaf Michel Louwagie mee tijdens de winterstop. Ook Thorup zag de juiste reactie. ‘Iedereen kan een tweede kans krijgen. Wie juist reageert, weet ook dat ik al het voorgaande vergeet en we opnieuw beginnen met een propere lei. Ik was blij met de reactie van Dylan.’

Bronn werd opnieuw een defensieve steunpilaar en hoopte via de Afrika Cup in Egypte tijdens de zomer op een lucratieve transfer. Na het verlies in de halve finales tegen Senegal kreeg de verdediger nog wat extra verlof van de technische staf en clubleiding. Ondanks zijn overeenkomst met een Franse makelaar stelde Bronn aan Mogi Bayat voor om een nieuwe club voor hem te zoeken. Alleen kwam er door omstandigheden niks uit de bus. Rennes zag geen brood in een transfer door de onduidelijkheid rond zijn vertegenwoordigers. FC Nantes, waar Bayat meer dan een voet tussen de deur heeft, bracht een bod van 4 miljoen euro uit, terwijl Gent naar verluidt 8 wilde.

Door het feit dat hij niet meer veel aan spelen toekomst, diende Dylan Bronn onlangs een nieuw transferverzoek in. Die ligt nu aan de basis van een tweede verwijdering richting de U21. Het is een delicate situatie, want er wordt zo mogelijk aan kapitaalsvernietiging gedaan. De vraag is daarom wie ditmaal een stap zal zetten naar een mogelijke verzoening. Meer klaarheid in dit dossier wordt verwacht ten laatste eind december.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content