Hoe Jess Thorup AA Gent inpalmt

Jess Thorup benadrukt constant dat KAA Gent een Belgische topclub is en moet imponeren. © BELGAIMAGE

De 48-jarige Deense trainer duldt geen individualisme, vijzelt de efficiëntie van paradepaardje Tsjakvetadze op en toont nuchterheid.

Geen excuses of lichte kwaaltjes meer, de spelers moeten mentale hardheid kweken. Jess Thorup wil dat elk lid van de A-kern de kwaliteit van de trainingen naar omhoog tilt. Enkele beloftevolle jongeren van de Buffalo’s ondervonden het al meermaals bij onderling partijtjes elf tegen elf. Sommigen moesten zelfs een ander oefenschema afwerken.

De Scandinavische coach benadrukt constant – net zoals Hein Vanhaezebrouck – dat KAA Gent een Belgische topclub is en dus moet imponeren. Dat impliceert voetbal met de borst vooruit, een hoge pressing op het veld en combinatiespel op basis van veel beweging. De Deense kampioenenmaker staat voor nuchterheid. In de wedstrijdselectie voor Charleroi zaten precies 18 voetballers, en geen 19 of 21 zoals bij diens voorgangers. De rest trainde apart en vooral: stevig. Onder hen de bijna volledig fitte Zweedse middenvelder Eric Smith (21), van wie veel wordt verwacht door de clubleiding.

Dylan Bronn, de 23-jarige Tunesische international, bevindt zich tijdelijk bij de U21. Vorig seizoen speelde Bronn bijzonder sterk aan de zijde van Samuel Gigot, maar de afgelopen weken mekkerde hij geregeld. Hij vindt Arnaud Souquet beter als rechtsachter en wil zich richten op de positie van centrale verdediger.

Terwijl Yves Vanderhaeghe zich diplomatisch opstelde en vaak meeging in dit verhaal, reageerde Thorup drastischer. ‘Het belangrijkste is om een team te bouwen’, zei hij. ‘Zijn gedrag was niet wat ik wil zien. Daarom deze beslissing. Het belangrijkste is om Dylan een signaal te sturen, wat ik van hem exact verwacht. Maar het is ook om te tonen aan de groep wat ik van hen verlang.’ Qua duidelijkheid kan dit gebaar tellen. Geen compromis, maar direct met de neus op de feiten.

Aan de zijlijn toont Thorup zich ook bijzonder kalm. De Deen applaudisseert veel bij goede acties of doelkansen. De coach gruwelt van opzichtige standjes, liever predikt hij positivisme. Hij geniet ervan dat Georgi Tsjakvetadze efficiëntie toont, Stallone Limbombe vanaf de rechterflank acties maakt én het duo EsitiDejaegere zich probleemloos integreert na de blessures van sterkhouders Vadis en Verstraete.

Ondertussen weet de nieuwe hoofdtrainer ook, net als veel mensen binnen de clubwerking, dat Renato Neto nooit meer zijn kampioenenvorm van 2015 zal halen. De 27-jarige Braziliaanse karakterman staat er terug na zijn derde knieoperatie in twee jaar en is vooral belangrijk als leider in de kleedkamer. Niet voor niets wordt hij door de andere spelers Papi of Pai genoemd, vanwege zijn vaderlijke rol en zijn verantwoordelijkheidsgevoel.

Afgelopen weekend versierde hij tegen Charleroi zijn eerste speelminuten na een afwezigheid van zeventien maanden. ‘Renato is op de weg terug’, zo klonk het uit de mond van Thorup. ‘Maar hij moet nu ook presteren op het veld.’ Met andere woorden: alles wat er nog bijkomt, is een bonus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier