Hoe Mata bij Genk terecht is gekomen

Clinton Mata op de bank bij Charleroi. © BELGA
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Charleroi hanteerde een verrassende strategie om in dit complexe dossier als winnaar te voorschijn te komen.

Verrassing alom. Enkele weken geleden, toen hij zelf de onderhandelingen met Anderlecht opblies, werd Clinton Mata nog beschouwd als ’te gulzig’, zowel op financieel als sportief vlak. De rechtsback van de Zebra’s zag zijn toekomst ook niet in België. En toch zet hij zijn carrière nu verder bij Genk, met een uitleenbeurt zonder aankoopoptie.

Tot eind vorig seizoen werkte Mata nog met Mogi Bayat als makelaar en hij hoopte dat die hem een plek in Engeland zou bezorgen. Maar tussen speler en makelaar liep het mis toen Clinton voelde dat zijn vertegenwoordiger vooral in het belang van de clubs (Charleroi en Anderlecht) handelde.

Uiteindelijk kwam Mata dan terecht bij John Bico, die destijds Eden Hazard van Lille naar Chelsea bracht en daar contacten in Engeland aan overhield. Bico zou naar verluidt geprobeerd hebben om weer contact aan te knopen met Chelsea om de Blues ervan te overtuigen 3,5 miljoen euro op de tafel van de Carolo’s neer te tellen. Het idee was dat Mata zou opgenomen worden in het handeltje van spelers die door Chelsea worden uitgeleend en op wie de club van Roman Abramovitsj winst tracht te maken wanneer ze zich dan elders in de kijker spelen (zoals Bertrand Traoré vorig seizoen bij Ajax en nu gekocht door Lyon).

Genk, dat Mata al enkele jaren volgt maar net als Anderlecht weigerde om zo’n grote som te betalen, zag wel wat in het idee van een deal met drieën, met Chelsea als springplank voor Mata. Uiteindelijk ging het verhaal verder zonder Chelsea en onderhandelden de Limburgers rechtstreeks met Charleroi.

Sporting, dat al beloftes had gedaan aan Stergos Marinos en een speler die te goed is voor de bank dan liever liet gaan, zette de poort open voor een uitleenbeurt die hen uiteindelijk meer dan verwacht zou kunnen opbrengen. Ten eerste moet er door Genk voor betaald worden. Bovendien staat Racing erom bekend dat het gemakkelijk scouts van buitenlandse topclubs aantrekt. Enkele Genkse verdedigers werden al verkocht voor meer dan 5 miljoen, dus hopen de Zebra’s om na een goed seizoen van Mata meer dan de 3,5 miljoen van Anderlecht op hun rekening te zien verschijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier