Hoe Mbaye Leye Eupen op nieuwe wegen leidt

Mbaye Leye © belgaimage
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

De nabije toekomst van KAS Eupen behoort aan de man die op 1 december zijn 35e verjaardag viert.

In een paar maanden tijd is het voetbal van KAS Eupen helemaal anders geworden. Kan het ook anders, als je net Mamadou Sylla en Henry Onyekuru hebt verkocht, samen goed voor 23 van de 40 goals die Eupen in de reguliere competitie maakte? In de strijd om het behoud vraagt de vervanging van de helft van je doelpuntenproductie een gans andere aanpak.

Het gevolg is dat het voetbal van de Panda’s vandaag meer op de Belgische spelbenadering lijkt dan op de voetbalfilosofie van Aspire. Op het middenveld vervingen de spieren en de kracht van Mickaël Tirpan de technische flair van de frêle Lazare.Op de flank moet Nils Schouterden het kostuum van Onyekuru dragen en voorin verving de erg verticaal voetballende Nicolas Verdier Sylla. Samen maakte dat een vaag team, dat geprangd zat tussen een recent succesvol verleden dat snel moest vergeten worden, en een toekomst die nog niet duidelijk was. Er was de komst van Mbaye Leye nodig om alles op orde te krijgen.

Die kent niet alleen de Belgische competitie door en door, hij liet ook aan trainer Jordi Condom toe om over te schakelen naar een 4-4-2. Dat is een systeem waarin de trage denkers in het team extra tijd krijgen om zich op één lijn te stellen, in plaats van zich over te geven aan het marathongeloop dat beter past bij de Premier League dan bij de oude knoken van Luis García, niet gemaakt voor zo’n Engelse speelstijl. Net op dat punt betekende de komst van Leye aan de Kehrweg een verademing, en niet alleen voor García.

De Senegalees profiteert van de snelheid van Verdier, die nooit afgeeft, daardoor voortdurend voor dreiging zorgt en bekomt dat de verdediging van de tegenstander altijd een beetje blijft hangen. Wanneer Eupen de bal heeft, haakt Leye af, als een nummer 9 die plots een nummer 10 wordt, net zoals Zlatan Ibrahimovic dat deed in het PSG van Laurent Blanc.

Omdat hij amper balverlies leidt en spelinzicht heeft, wint Leye tijd voor zijn team, waardoor Luis García kan aansluiten. Op die manier kan de Senegalees makkelijk de kapitein aanspelen, die met zijn uitstekende voeten zijn nog goeie voetbalideeën kan uitvoeren. Ook op zijn leeftijd verstuurt de Eupense kapitein nog altijd precieze passes over 30 meter, waarmee hij perfect inspeelt op de snelheid van Eric Ocansey of Akram Afif richting zestien meter, die daar dan een actie kunnen maken.

Die acties worden vaak nog eens afgerond door Leye zelf, een speler voor wie Jordi Condom vorig seizoen al een zwak had. Hij is niet de snelste, niet de grootste of de stevigste, maar hij ziet het spelletje wel, en is daardoor vaker dan de anderen op het juiste moment op de juiste plaats. Dat blijkt ook uit het doelschuttersklassement. Sinds zijn komst is Leye goed voor zes goals en één assist in amper zeven wedstrijden. Wie gemiddeld tien goals of meer per seizoen aantekent, is van goudwaarde in een ploeg die voor het behoud knokt.

Bij KAS Eupen is Leye alomtegenwoordig. Hij ligt mee aan de basis van de aanvallende acties die hij vaak nog zelf afrondt. Dan is het ook logisch dat de ploeg rond hem gebouwd is. De nabije toekomst van KAS Eupen behoort aan de man die op 1 december zijn 35e verjaardag viert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier