Hoe moet het verder met Anderlecht? De schade van het voorbije rampseizoen opgemeten

© BELGAIMAGE
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Waarom was de aanwerving van Fred Rutten een geweldige miscast? En hoe zal het Anderlecht van volgend seizoen eruitzien? Eén ding is zeker: de werf die Rutten heeft achtergelaten, is veel groter dan bij zijn komst in januari.

‘We gaan een samenwerking met Rutten aan om dit en volgende seizoenen successen te realiseren.’ Op 6 januari wordt de aanstelling van Fred Rutten geofficialiseerd met een droog communiqué op de website van Anderlecht.

Het bestuur hoopt dat Rutten de ploeg nieuwe impulsen zal geven tijdens de winterstage in het Spaanse San Pedro del Pinatar, maar Rutten laat zich meteen in negatieve zin opmerken met een verbale uithaal richting een van de donkere jongens van de ploeg. ‘Weet je wat het probleem is met zwarte spelers? Jullie werken niet hard genoeg.’

Het is een moment van zinsverbijstering bij Rutten, nochtans een aimabel man. Een pak spelers is getuige van de scène, maar niemand reageert. De solidariteit is op dat moment ver te zoeken, ze lijken wel verlamd door hun persoonlijke belangen. Niemand heeft er baat bij om zijn mond open te trekken en de autoriteit van de coach te ondermijnen. De enige die zich niets van het protocol had aangetrokken was Kara, maar die zou pas op 11 januari aansluiten in Spanje.

De hele situatie is tekenend voor de sfeer in de kleedkamer. ‘De spelers zijn op hun hoede voor elkaar. Ze weten min of meer op wie ze kunnen rekenen en wie hen een loer zou kunnen draaien’, zegt een makelaar die het huishouden van Anderlecht goed kent. ‘De kleedkamer doet mij denken aan de serie House of Cards. Iedereen probeert de ander tegen te werken.’

De contouren van het nieuwe Anderlecht zullen de komende weken duidelijk worden.

Na zijn uitschuiver mag Rutten het gaan uitleggen bij Michael Verschueren, maar hij doet het hele incident af als een uit de hand gelopen grapje. De Nederlander komt ongehavend uit de crash die hij zelf heeft veroorzaakt, maar het kwaad is geschied. Bij de spelers verliest Rutten week na week krediet.

Zijn relatie met Landry Dimata is van meet af aan problematisch – volgens Rutten gedraagt de belofte-international zich soms als een prima donna – en het zou tussen de twee niet meer goed komen.

Met Alexis Saelemaekers en Elias Cobbaut klikt het evenmin. Saelemaekers krijgt het verwijt dat hij niet kan verdedigen en Cobbaut zou een ongemotiveerde indruk geven tijdens zijn optredens met de U21. Voor Rutten had de linksachter na de beloftematch tegen Genk op 8 april zelfs helemaal afgedaan.

‘Fred had bepaalde opvattingen wat betreft de werking van de club en de A-kern’, zegt iemand die op Neerpede dagelijks met Rutten samenwerkte. ‘Hij wilde zaken veranderen en ging vol voor zijn visie. Zijn reacties waren soms keihard en daar moest iedereen mee leren om te gaan.’

Omgekeerd werd Rutten in de steek gelaten door enkele spelers. Tegen Standard moest een van de leidinggevende figuren binnen het team de linkerflank afdekken om Paul-José Mpoku en Alen Halilovic af te stoppen, maar die richtlijn werd door de speler in kwestie genegeerd.

Dat de spelersgroep niet rouwig is om het vertrek van Rutten is een understatement. Spelers als Cobbaut, Saelemaekers en Amuzu leven opnieuw op en lieten zich intern al ontvallen dat ze opgelucht zijn dat Rutten weg is.

Anderlecht rekent meer dan ooit op zijn jonge twintigers en tieners, zoals deze Yari Verschaeren.
Anderlecht rekent meer dan ooit op zijn jonge twintigers en tieners, zoals deze Yari Verschaeren.© BELGAIMAGE

CRISISMANAGEMENT

Van bovenaf werd Rutten lang beschermd door Frank Arnesen. Niemand keek er dus van op dat Arnesen en Rutten zich tijdens de oefenmatch tegen OH Leuven afzonderden van de rest van de technische staf. Maar tussendoor maakte Rutten twee cruciale fouten die zelfs Arnesen niet verkocht kreeg aan de rest van het management. Hij ging openlijk in de clinch met Pär Zetterberg en hij verwaarloosde de jongeren.

Vooral zijn apathische houding ten opzichte van de jeugd werd hem kwalijk genomen. Hij informeerde nooit naar de uitslagen van de jeugdploegen en twee weken geleden liet hij de tweede helft van het duel tussen de U21 van Genk en Anderlecht aan zich voorbijgaan.

Een strekking binnen de club zag zelfs een correlatie tussen enkele maatregelen die Rutten had getroffen en de resultaten van de beloften die in vrije val waren. Veel jongeren kwamen niet meer aan de bak bij de beloften omdat Rutten massaal spelers van de A-kern liet afzakken. De directie zag iets te laat in dat onder Rutten een van de pijlers van de club – het integreren van jeugdspelers in de A-ploeg – aan het wegrotten was.

De paniek binnen de club was zo groot dat alle middelen goed waren om uit de impasse te geraken. Rutten werd als crisismanager aangeworven en zijn hoofdopdracht was punten pakken. Hij vond niet dat het tot zijn takenpakket behoorde om jonkies beter te maken. Rutten wilde zich ontdoen van enkele jongeren die in zijn ogen overtollige ballast waren en dat ging regelrecht in tegen de denkwijze van Verschueren. De sportief directeur had maar net het vertrouwen van de supporters herwonnen met de belofte dat de jeugd meer kansen zou krijgen in de resterende duels in play-off 1.

‘We hebben de supporters niet gekalmeerd door te beloven dat er tegen Gent veel jongeren opgesteld zouden worden’, vertelde Karim Belhocine afgelopen vrijdag tijdens de traditionele persconferentie. ‘We hebben hen gerustgesteld met ons project. Ze beseffen dat er dag en nacht gewerkt wordt om de club weer op de rails te krijgen. We hebben hen ook kunnen geruststellen over de manier waarop er gewerkt wordt met het kapitaal van de club.

‘Of ik jonge spelers moet opstellen? Niemand zal mij ooit iets kunnen opleggen. Anderlecht heeft altijd goede spelers opgeleid en die zijn nu voorhanden. Volgens mijn filosofie moet ik als coach training geven en jonge spelers opvoeden. Die jongeren opleiden tot volwaardige profvoetballers en hen mans laten worden is een deel van het werk. Daarom kom ik elke morgen uit mijn bed. Luister: wij zien evenveel af als de supporters. Al is er een groot verschil: zij betalen om te komen kijken en wij worden betaald om te komen werken…’

Complete make-over

Onder Rutten is er veel kostbare tijd verloren gegaan en het ontbreekt de club nog steeds aan een welomlijnd langetermijnproject waar het ongeacht de omstandigheden op terug kan vallen. Maar de contouren van het nieuwe Anderlecht zullen de komende weken duidelijk worden. De makelaars kregen van Arnesen telkens hetzelfde te horen: de prioriteit is de benoeming van een nieuwe trainer en in samenspraak met de sportieve baas zullen de posities ingevuld worden. Veel makelaars waren verrast door het discours van Arnesen: ze dachten dat de deal met de Deense trainer Kasper Hjulmand snel afgerond zou worden.

Interim-coach Karim Belhocine: 'Anderlecht heeft altijd goede spelers opgeleid.'
Interim-coach Karim Belhocine: ‘Anderlecht heeft altijd goede spelers opgeleid.’© BELGAIMAGE

In de coulissen worden intussen enkele dossiers grondig voorbereid. Michel Vlap is nog altijd een serieuze optie, maar Anderlecht zou nu concurrentie krijgen van Genk. Op dit moment licht Pieter Eeclo, secretary headscouting van Anderlecht, het profiel door van een linksachter die op het WK in Rusland actief was en einde contract is bij zijn club. Indien Eeclo zijn fiat geeft, verhuist het dossier naar het transfercomité.

De transfer van Dieumerci Mbokani zit in de pijplijn – sinds de eerste ontmoeting met Verschueren twee weken geleden staan de onderhandelingen on hold – maar de speler zou het zeker zien zitten om met zijn ervaring een jeugdig Anderlecht op sleeptouw te nemen. Vooral Marc Coucke heeft een zwak voor de Congolese dertiger.

In de zomer blokkeerden Luc Devroe en Hein Vanhaezebrouck de transfer van Dieu naar het Vanden Stockstadion. HVH schermde toen met het argument dat Mbokani fysiek tekort zou komen voor het soort voetbal dat hij wilde spelen. De kaarten liggen nu helemaal anders en volgens de entourage van de speler zou enkel een geldkwestie een transfer in de weg kunnen staan. ‘Voor het einde van de play-offs zal er niets bewegen’, bekent Mbokani’s zaakwaarnemer Fabio Baglio.

Ook oude bekende Lazar Markovic zal weer in beeld komen – nog zo’n speler van wie Coucke wild is. Markovic zou alle contacten met het controversiële makelaarsbureau Lian Sports verbroken hebben en is in juni een vrije speler. Vorige zomer wilde Anderlecht heel ver gaan voor de Servische winger: naar verluidt kon hij in het Astridpark 1,2 miljoen euro netto verdienen. Maar Markovic paste voor het voorstel en verkommert al maanden bij degradant Fulham, waar hij dit seizoen slechts 44 minuten in actie kwam. Indien Anderlecht met een loon van 1,5 miljoen euro over de brug komt, dan zou Markovic een terugkeer naar Anderlecht willen overwegen. Hij beseft dat het basisloon voor een speler als hij in Italië en Spanje lager ligt dan bij Anderlecht.

Verder worden spelers als Théo Bongonda en Takehiro Tomiyasu gevolgd, maar tot voor kort stonden zij niet boven aan de shortlist. Verschueren denkt goedkopere alternatieven te kunnen vinden van hetzelfde kaliber. Na de historisch hoge kapitaalsverhoging van 35 miljoen euro is er geld genoeg om een complete make-over te realiseren, maar Verschueren is er niet van overtuigd dat de club opnieuw transfers van de grootteorde van Nicolae Stanciu en Bubacarr Sanneh moet doen. ‘Je kunt goede spelers vinden die niet extreem duur zijn’, vertelde Verschueren jr vorige maand. ‘We hebben een methodologie ontwikkeld om dezelfde kwaliteit te vinden voor een lagere prijs.’

Alexis Saelemaekers stond, na het ontslag van Fred Rutten, tegen Gent opnieuw in de ploeg.
Alexis Saelemaekers stond, na het ontslag van Fred Rutten, tegen Gent opnieuw in de ploeg.© BELGAIMAGE

Maar in hoeverre is Arnesen gemotiveerd om de reconstructie van een nagelnieuw elftal te piloteren? De 62-jarige Deen had in eerste instantie weinig zin om naar Brussel af te zakken en aan enkele getrouwen liet hij weten dat hij niet gekomen was mocht Anderlecht geen zware financiële inspanning gedaan hebben voor hem.

Om die reden is het vreemd dat Verschueren niet voor Lee Congerton ging. De 45-jarige Brit, momenteel hoofdscout van Celtic, was tien jaar de rechterhand van Arnesen en heeft nog veel honger. Hij is het type dat in een handomdraai in een vliegtuig zit richting Colombia om een speler te bekijken – iets waar Arnesen al lang zijn energie niet meer in steekt. Congerton is de jongere versie van Arnesen en was bereid om zijn looneisen te milderen omdat hij wist dat hij carte blanche zou krijgen om alles herop te bouwen.

Exit Bayat en Frenay

Eind maart had de huidige spelersgroep ingelicht moeten worden over hun toekomstperspectieven op Anderlecht, maar die deadline haalde Verschueren uiteindelijk niet. Het staat wel vast dat Verschueren en Arnesen deze zomer grote kuis zullen houden in de kleedkamer.

Er zal afscheid genomen worden van spelers die niet voldeden ( Milic, Vranjes, Musona, Makarenko, Adzic) en jongens die terugkeren na een uitleenbeurt ( Thelin, Ganvoula, Sá, Chipciu, Saief, Dauda).

Opvallend genoeg zullen ook enkele sleutelspelers naar de uitgang geleid worden. De kans is groot dat van het trio Kara-Trebel-Kums minstens één speler mag beschikken. Het nieuwe bestuur is geen fan van Mogi Bayat en Didier Frenay en het wil liefst zo weinig mogelijk spelers uit hun portefeuille in de kern hebben.

Als het van Verschueren afhangt, krijgen de twee dure aankopen Sanneh en Zulj een herkansing. ‘Met een goede voorbereiding zal Sanneh volgend jaar iedereen verrassen. Die jongen komt er wel. Ik beschouw hem zeker niet als een mislukte transfer’, vertelde Verschueren onlangs.

Eén categorie spelers moet zich geen zorgen maken: de club rekent meer dan ooit op haar tieners en jonge twintigers: Saelemaekers, Amuzu, Bornauw, Verschaeren, Kayembe, Sambi Lokonga en Doku.

Anderlecht maakt weer jacht op tienertalenten

Met veel trots maakte Ilya Camara, een paar maanden geleden 16 geworden, zijn transfer van OHL naar RSCA wereldkundig via Instagram. De foto laat niets aan de verbeelding over: Camara, trots poserend met een shirt van Michael Jordan, kijkt lachend in de lens terwijl zijn ouders glunderen. Naast een dankwoordje voor zijn opleidingsclub OH Leuven laat Camara ook niet na om zijn makelaars, de Belgische tak van SEG Football, in de hulde te betrekken. Op internationaal vlak werkt SEG Football, met hoofdkwartier in Amsterdam, samen met kleppers als Robin van Persie, Daley Blind en Kevin Strootman. Toeval of niet: Fred Rutten heeft ook banden met het Nederlandse makelaarsbureau.

Anderlecht bereidt zijn toekomst voor en de transfer van Camara geeft aan dat het opnieuw de agressieve toer wil opgaan bij het aantrekken van jeugdspelers. De Brusselaars hebben een doel: opnieuw de nummer één worden in België. Het mag wel niet te veel kosten. Er moet dus op jonge leeftijd gerekruteerd worden. Begin deze maand liet Luca Monticelli, aanvoerder van de U14 van Standard, zich overhalen om Luik te verlaten voor Brussel. Het kereltje kreeg niet veel later het gezelschap van een van zijn ploegmaats, Sacha Mousny.

Midden maart was Ilias Belhadj de eerste in de rij die zijn overgang van de U16 van Gent naar de U18 van Anderlecht aankondigde via Facebook. Ongeveer op het hetzelfde moment werd het contract van Thierry Lutonda, die op zijn 16e zijn eerste profcontract tekende, tot 2022 verlengd. Het mag duidelijk zijn dat het Brusselse management, voluit geïnspireerd door het succes van talenten uit de eigen stal als Yari Verschaeren, zich wapent voor de toekomst.

Welke rol voor Zetterberg?

Tal van ex-spelers zoals Danny Boffin, Bertrand Crasson of Enzo Scifo waren in beeld bij Anderlecht of ambieerden een postje in het nieuwe team van Marc Coucke, maar het bleef bij de aanstelling van clubicoon Pär Zetterberg. Veel had de aanwervingsprocedure niet om het lijf: Luc Devroe vroeg aan Zetterberg of hij geïnteresseerd was om voltijds voor Anderlecht te werken en wat hij precies wilde gaan doen. Uiteindelijk werd de Zweed aan de toenmalige staf van Hein Vanhaezebrouck toegevoegd.

Op vraag van het bestuur trad hij ook toe tot het nieuwe transfercomité – er wordt gefluisterd dat hij enkele spelers heeft voorgedragen – en daarnaast waakt hij over het DNA van Anderlecht. Vier maanden nadat hij officieel zijn functies opnam, worden er op Neerpede vragen gesteld over de toegevoegde waarde van Zetterberg. ‘Hij is aanwezig op training en praat veel met spelers. Maar hou een rondvraag op de club en er zullen weinig mensen zijn die weten wat hij precies doet’, zegt een insider. ‘Maar ik kan begrijpen dat zijn aanwezigheid enorm belangrijk is voor de supporters.’

Voor Michael Verschueren was het van in het begin duidelijk wat hij van Zetterberg moest verwachten. ‘Hij zal de coach assisteren tijdens wedstrijden en trainingen. Daarnaast zal hij met bijzondere aandacht de jeugd opvolgen en begeleiden’, klonk het eind november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content