Hoe Théo Bongonda de duurste transfer werd binnen de Jupiler Pro League

© Belga Image
Thomas Bricmont

Bij de duurste transfer ooit tussen Belgische clubs waren Club Brugge, Genk en Standard en zelfs Egypte betrokken. Een reconstructie.

‘Francky Dury deed me in het begin van het seizoen een belofte. Volgende zomer vertrek je naar een grotere club.’ Woorden van Theo Bongonda in dit blad, een paar weken geleden. De analyse van de coach van Zulte Waregem bleek de juiste, want vorige week ging Bongonda voor een recordbedrag van 7 miljoen euro naar kampioen KRC Genk. Het is het grootste bedrag ooit dat tussen twee clubs in ons land werd betaald voor een speler. Het gevolg van een opbod waaraan de grootste clubs uit België deelnamen.

Twaalf maanden geleden was het verhaal heel anders. De jonge Carolo had er toen een zeer moeilijk seizoen opzitten bij Trabzonspor, na twee betere jaren in Spanje. Aan de terugkeer naar huis hing een fors prijskaartje: 1,6 miljoen euro, pas tegen die prijs liet Celta de Vigo hem definitief gaan. Dat was toen een recordbedrag voor Zulte Waregem. Veertien goals en evenveel assists later, verzameld in beker, play-off 2 en reguliere competitie, kunnen speler, coach, bestuur en alle betrokkenen bij die overgang toen, elkaar feliciteren met de geslaagde investering.

De nieuwe Theo

Een jaar geleden was Club Brugge ook al geïnteresseerd. Club had een gesprek met Bongonda, maar bereikte uiteindelijk geen akkoord, geremd door een toen al te lange saga rond de transfer van Anthony Limbombe én de vrij forse investering. Het ging op dat moment nog over een transfersom van 3 miljoen euro.

In Waregem was het aanvankelijk ook niet allemaal rozengeur en maneschijn, het duurde even voor de terugkeer naar het voorplan vorm kreeg. Tussen ‘vader’ Francky en ‘zoon’ Theo waren er immers de eerste maanden hevige spanningen. Vandaag zegt de gelouterde Bongonda daarover: ‘Ik weet dat alles wat hij deed bedoeld was om me te helpen. Hij had geen enkele reden om me te saboteren. Hij was het die me lanceerde in eerste klasse, hij was het ook die mijn terugkeer naar de club wilde.’

Het was Dury die hem met veel geduld boetseerde tot de natuurlijke opvolger voor Leandro Trossard bij de landskampioen. De coach daarover in Het Laatste Nieuws: ‘Voordien moest je hem verplichten om op de club extra oefeningen te doen. De laatste maanden deed hij het op eigen initiatief. Toen in maart de eerste contacten rond een transfer begonnen, bleef hij geconcentreerd op zijn voetbal en was hij niet gefocust op 100.000 euro meer of minder in zijn contract.’

Tegenover ons legde Bongonda uit waarom: ‘Ik heb tegen mezelf gezegd: dit is je laatste kans. Ik heb in het verleden anderen misschien wel iets te veel de kans gegeven om met mij te lachen. Wat radicale beslissingen genomen ook tegenover een aantal mensen, die misschien wel niet noodzakelijk slecht waren. Als ik met dezelfde mensen was doorgegaan, als ik op dezelfde manier was blijven leven zoals vroeger, had ik misschien wél gefaald bij Zulte Waregem.’

Lang achtervolgde een slechte reputatie de jonge familievader. Die heeft hij inmiddels weggewist. Vorig seizoen zagen we de geboorte van een nieuwe Theo. Een speler wiens vertrek ze in Waregem gaan betreuren. ‘Vooral de verticaliteit van zijn acties, een combinatie van explosiviteit en techniek’, analyseert Dury.

Rode Duivels

Zijn agent, Fouad Ben Kouider, is uiteraard de eerste om zijn poulain te feliciteren met diens machtsgreep, omdat hij er de voorlopig grootste lentetransfer mee wist te versieren. Ben Kouider over zijn manier van werken: ‘We hebben de polsslag genomen bij alle grote Belgische ploegen. Theo wilde immers zijn carrière voortzetten aan de top van onze competitie, ondanks de belangstelling uit het buitenland, die concreet was en steeds maar groeide.’ Rennes, Brighton, Celtic en Mainz kwamen inderdaad poolshoogte nemen. Achterliggend was er ook dit doel: bij de kern van de Rode Duivels geraken. Bongonda: ‘Ik ben niet naïef, het is niet als speler van Zulte Waregem dat ik ga opgeroepen worden.’

Als ik op dezelfde manier was blijven leven, had ik misschien wél gefaald bij Zulte Waregem.

Theo Bongonda

Club Brugge, Standard en KRC Genk waren bereid om hem een kans te geven. Fouad Ben Kouider: ‘Zelfs Anderlecht. Ik heb met Michael Verschueren gepraat, maar de club wilde eerst zekerheid rond zijn trainer vooraleer verder te gaan. Hun wens was ook om in de transfer van Theo een aantal spelers te betrekken, plus een som geld. Dat was voor ons noch voor Zulte Waregem de beste optie.’

De belangstelling van de andere drie was er al een paar maanden, maar de voorbije tien dagen raakte alles in een stroomversnelling. Fouad Ben Kouider: ‘Ik had eerst een ontmoeting met Bruno Venanzi, alleen. Vervolgens eentje met Michel Preud’homme, in het gezelschap van Theo. Beiden hebben al het goeie verteld dat ze in de speler zagen.’ Nadat ze zich een jaar geleden terugtrokken uit het dossier, bleek Club Brugge ook dit keer geïnteresseerd. Vincent Mannaert ontmoette de speler, verplaatste zich daar zelfs voor naar Waregem, maar uiteindelijk haakte hij af op de gevraagde transfersom. Die lag zo hoog dat Club niet meer zeker is van winst bij de doorverkoop van iemand die al 23 was.

Toen de competitie was afgelopen, ging het plots snel. Op 20 mei wisselde Bruno Venanzi opnieuw van gedachten met de clan-Bongonda. Op woensdag 22 mei was het de beurt aan Club Brugge. ’s Anderendaags aan KRC Genk. Standard begreep dat het om een forse investering ging en trok zich als eerste terug. De kampioen zette door. ‘ Peter Croonen en Dimitri de Condé zijn extreem overtuigend’, preciseert Ben Kouider. Genk zette zowel financieel hoog in (een bruto jaarsalaris van 1,3 miljoen euro en een contract voor vier seizoenen), maar ook sportief. Daarmee sloeg het Club Brugge uit de race. Het is een kleine revanche voor het verlies van coach Philippe Clement aan de West-Vlamingen.

‘Theo wilde alles zo snel mogelijk afgehandeld zien, om een rustige voorbereiding te kennen’, aldus zijn makelaar. Begin vorige week, na zijn terugkeer uit New York, zette Bongonda zijn handtekening onder de laatste details van het contract en kon hij zijn nieuwe coach ontmoeten. Het had nochtans anders kunnen lopen, want de Egyptische club Pyramids FC wou hem plots het dubbele bieden van zijn salaris bij Genk. Mogi Bayat wou daarvan profiteren om Cristian Benavente terug naar België te halen en hem bij Racing met Felice Mazzu te herenigen. Bongonda koos liever voor het sportieve en weigerde het Egyptische bod. Hij wil een stap hogerop zetten in België en verkoos daarom ook Genk boven Celtic, dat tot het laatste moment interesse had.

Op zijn 23e, nadat hij met Celta Vigo in de halve finale van de Europa League schitterende op Old Trafford, kan de – dixit Dury – ‘grootste speler uit de geschiedenis van Zulte Waregem na Thorgan Hazard’ weer aanknopen bij de grote Europese avonden van weleer. Het forse transferbedrag van 7 miljoen euro zou wel op hem kunnen wegen. Maar dat zoiets hem zal afschrikken, is weinig waarschijnlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content