Hoe Zakaria Bakkali zichzelf in nesten bracht

© Belga

De eenmalige Rode Duivel geraakt momenteel niet verder dan aparte trainingen op het jeugdcomplex van PSV.

Bijna acht jaar geleden had Zakaria Bakkali niet lang nodig om iedereen op sportcomplex De Herdgang van PSV te betoveren. Het Belgische Marokkaantje kietelde met zijn dribbels de fans en de kenners. PSV ging ver om hem over te nemen. Bakkali moet in Eindhoven maandenlang alleen trainen, heeft aanpassingsproblemen en heimwee.

Standard haalt de speler over om terug te keren, maar PSV doet in december 2008 een ultieme én succesvolle poging: een eerste contract in Eindhoven voor ongeveer 15.000 euro jaarsalaris plus een Mercedes voor zijn vader). Om zijn heimwee te tackelen regelt de club huisvesting in Eindhoven en een auto. Ongebruikelijk bij PSV, maar voor het intussen dertienjarige ventje is niets te veel.

Bakkali groeit zo op met het idee dat hij zich wat meer kan permitteren dan zijn ploeggenootjes. ‘We hebben hem te veel gepamperd, te vaak dingen goedgepraat. Een verkeerde keuze’, bekent Rini de Groot, hoofd van de jeugdscouting van PSV.

De Luikenaar en zijn familie hebben al snel in de gaten dat het talent van de jongste telg van het gezin hen veel kan opleveren. Van sociale controle of correctie is nooit sprake. PSV is daar niet blij mee, maar blijft de beïnvloedbare Bakkali en zijn familie pleasen.

In Eindhoven is het gedrag van de speler vaak onderwerp van gesprek. Technisch manager Marcel Brands: ‘Soms ging het weer even goed, maar bij de eerste de beste teleurstelling viel Zakaria weer terug: afspraken niet nakomen, niet voluit gaan op trainingen… Wij hebben het zelfs aangekaart bij de Belgische voetbalbond. Zij kampten met exact dezelfde problemen.’ PSV probeert die te verhelpen met prestatiecoach Joost Leenders. ‘Maar daar stond Zakaria niet voor open’, zegt Brands.

Op 1 september meldt Marcel Brands Bakkali via een aangetekende brief dat PSV de aanbieding op een contractverlenging tot 2017 heeft ingetrokken en dat de flankspeler de sportieve gevolgen van zijn handelen nog te horen zal krijgen. Bakkali toont begrip, maar sportief zit het talent nu op een dood spoor. Bakkali heeft al acht maanden amper gespeeld. De komende maanden zal dat niet veranderen.

Hij is geblesseerd en traint apart op het jeugdcomplex van PSV. Toch vermoeden kenners van de markt dat de Belg een akkoord heeft met een club die een totaalbudget voor hem heeft gereserveerd. Geen ongebruikelijke constructie. Van dat bedrag moeten dan alle kosten worden betaald, inclusief een eventuele transfersom. Hoe goedkoper de speler dus is, hoe meer hij zelf opstrijkt. Afgelopen zomer vroeg PSV drie miljoen euro voor Bakkali. Komende winter zal dat minder zijn. Per 1 juli 2015 is hij gratis op te halen.

Een club die een dergelijke afspraak waterdicht maakt, moet echter wel zeer overtuigd zijn van de kwaliteiten van de eenmalige Belgische international.

Thijs Slegers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier