Iconische WK-foto van Lukaku en De Bruyne heeft onbekende voorganger

Elos Elonga-Ekakia en Franky Van der Elst vieren de winst op Anderlecht ingetogen. © PHOTONEWS
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

In de zomer van 1998 vierden Franky Van der Elst en Elos Elonga Ekakia de laatste Brugse zege op het veld van Anderlecht op dezelfde manier als Lukaku en De Bruyne.

Op 1 juli 2014 zorgen Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne voor het Belgische hoogtepunt van het WK in Brazilië. Ze vieren de 2-0 van Lukaku in de eerste verlenging van de achtste finale tegen de VS op een spectaculaire en tegelijk bijzonder serene manier. Big Rom en KDB, boezemvrienden sinds hun gezamenlijke periode bij Chelsea, blijven stokstijf tegenover elkaar staan, de armen gestrekt richting hemel, de hoofden lichtjes gevouwen en de rechterhand in elkaar verstrikt.

Het tafereel gaat na de match viraal en zal uigroeien tot een iconisch beeld. Sommige zeggen dat het duo de move afgekeken heeft uit de NBA – de twee zijn niet toevallig grote fans van de Amerikaanse basketbalcompetitie. In een interview dat De Bruyne vorig jaar geeft, maakt hij korte metten met die geruchten. Ze hebben de handshake, die overigens geen speciale betekenis heeft, zelf vervaardigd.

Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne op het WK in 2014
Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne op het WK in 2014© Belga Image

Bijna dertig jaar geleden werden Elos Elonga Ekakia en Franky Van der Elst in min of meer dezelfde houding gefotografeerd. Ook zij vormden een omgekeerde V met hun armen. Met dat verschil dat het tweetal van Club Brugge hun manoeuvre uitvoerden na de match – en dus niet bij het vieren van een doelpunt – en dat alles puur op toeval berustte. Navraag leert dat het zegegebaar niet op voorhand werd afgesproken, laat staan dat de vingerbewegingen dagen op voorhand ingestudeerd werden.

Van der Elst herinnert zich de foto naar eigen zeggen niet meer, maar het plaatje behoort intussen tot het collectieve geheugen van elke Clubsupporter. De foto dateert namelijk van 9 september 1998, de laatste keer dat de West-Vlamingen een competitiewedstrijd konden winnen op het veld van aartsrivaal Anderlecht. De Brusselaars bengelen op dat moment helemaal onderaan het klassement na een smadelijke 6-0-nederlaag in Westerlo en kunnen een derde opeenvolgende thuisnederlaag tegen Club Brugge niet vermijden. Anic, Deflandre en Lesnjak laten de score in het Constant Vanden Stockstadion oplopen tot 0-3, in de slotfase leggen Zetterberg en Iachtchouk de eindstand vast.

Vijfentwintig duels en vijftien verschillende trainers staat het aantal zeges van Club Brugge in Brussel in competitieverband nog steeds op nul. Enkele grote namen zoals Trond Sollied, Christoph Daum, Georges Leekens en Michel Preud’homme beten hun tanden stuk op Anderlecht.