‘Ik ben blij dat Beerschot failliet is’

© IMAGEGLOBE

Sport/Voetbalmagazine zocht Ozana Rodrigues Viana op, de moeder van Syriëstrijder Brian De Mulder. Brian begon op zijn zesde te voetballen bij Germinal Beerschot. Elf jaar later wees die club hem de deur. ‘Zijn wereld stortte in.’

Bij Germinal Beerschot kwam Brian terecht via de vader van zijn vader. “De bompa van Brian was een fanatiek supporter van Germinal Beerschot. Toen hij merkte dat Brian zo in voetbal geïnteresseerd was, sleurde hij hem mee naar het Kiel. Enkele jaren later sloot Brian zich aan bij Beerschot. Dat werd echt zijn ding”, vertelt Ozana.

“Zijn kamer hing vol spullen van Beerschot. Ik heb op den duur de muren paars geschilderd, omdat hij dat vroeg. Dat voetbal, Beerschot, dat was zijn leven.”

“Tot hij in 2010 plots niet goed genoeg meer was voor Beerschot. Hij kon er niet blijven. Als ik terugdenk aan de dag waarop hij dat nieuws kreeg, aan de manier waarop hij toen thuiskwam, voel ik nog altijd pijn. Zijn wereld stortte in.”

“Ik heb nooit helemaal begrepen wat er aan de hand was, maar ik vind het nog altijd een schande dat hij toen is buitengezet.”

Niet meer dezelfde

“Na elf jaar laat zo’n club simpelweg weten dat je niet meer nodig bent. Zoals je iets wat gebruikt is in de vuilbak gooit”, gaat Ozana, afkomstig uit Brazilië, haar discours voort.

“Beerschot was alles voor Brian. Hij vroeg: ‘Mama, wat kan ik nu doen?’ Ik antwoordde: ‘Brian, er is meer dan Beerschot, jij kan álles doen in het leven.’ Maar hij was te verdrietig, echt kapot.”

“Uiteindelijk is hij met Marokkaanse jongens beginnen te praten over zijn verdriet. Die vertelden hem dat hij op zoek moest naar Allah. Ze brachten hem naar de moskee, en in 2011 is hij dan tot moslim bekeerd.”

“Jongens die zwak zijn, die problemen hebben, zoals Brian, worden eruit gepikt. België stelde voor Brian ineens niks meer voor. Plots haatte hij België. Terwijl hij zelf Belg is. Hij is hier geboren. Zijn vader is Belg.”

In een poging om haar zoon weer op de rails te krijgen, liet Ozana Antwerpen achter zich en verhuisde ze met haar kinderen naar Limburg. “Toen hebben we hier een voetbalclub voor hem gezocht en hij heeft uiteindelijk wel zijn best gedaan om in dat verhaal mee te gaan, maar het is niet gelukt. Brian was gewoon dezelfde niet meer.”

Begin dit jaar liet De Mulder alles en iedereen in België achter om te gaan vechten in de oorlog die in Syrië woedt.

“Ik ben blij dat Beerschot failliet is”, besluit Rodrigues. “Ik kijk niet meer naar het Belgische voetbal. Ik moet ervan kotsen.”