Imke Courtois ziet Standard Fémina werkingsbudget halveren

Imke Courtois en Davina Philtjens steken een zoveelste trofee in de lucht met Standard Fémina. © BELGA

De laagconjunctuur in het Belgische vrouwenvoetbal heeft nu ook gevolgen voor Standard Fémina, de ploeg waar Sporza-analiste Imke Courtois speelt. Minstens drie sterkhouders van de Rouches vertrekken straks naar het buitenland. Zij worden grotendeels vervangen door speelsters uit de eigen jeugdacademie.

Dat is een gevolg van de budgettaire restricties die door de directie van Standard werd opgelegd. Het werkingsbudget zal komend seizoen ruim de helft lager liggen dan in het seizoen 2014-2015, het laatste jaar van de BeNeleague. De tijd dat Standard sterspeelsters uit Nederland haalde en de onkostenvergoeding betaalde van een Tessa Wullaert – die minstens drie keer per week van West-Vlaanderen naar Luik reed – ligt achter de rug.

De financiële armslag van Standard kreeg een serieuze knauw na het vertrek van Roland Duchâtelet in juni van vorig jaar. Duchâtelet, een notoir liefhebber van het vrouwenvoetbal, investeerde fors in het team en de omkadering. Onder de nieuwe Standarddirectie is de Luikse damesploeg geen prioriteit meer, bevestigt Dino Franco, woordvoerder en teammanager van Standard Fémina. ‘Sinds het verdwijnen van de BeNeleague is het bestuur minder geneigd om te investeren in het vrouwenvoetbal.’

De signalen dat voorzitter Bruno Venanzi de geldkraan flink zou dichtdraaien, werden afgelopen seizoen al duidelijk. Verplaatsingen met de bus werden geschrapt waardoor de speelsters zelf moesten rijden. Ook afzonderingen voor belangrijke wedstrijden werden afgeschaft. Toch blijft Standard met grote voorsprong de meest professioneel gerunde vrouwenclub in België, met tien stafleden, onder wie een eigen fysiektrainer, dokter en kinesist.

(Alain Eliasy)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier