‘In deze vorm vertrekt Club Brugge als favoriet in PO1’

Ivan Leko met Thibault Vlietinck en Ruud Vormer © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de wederopstanding van Club Brugge, het vertrek van Gert Verheyen bij KV Oostende en de bekerwinst van Antwerp Giants in het basketbal.

Club Brugge swingt voorbij Eupen (0-4) en lijkt net op tijd weer in vorm om PO1 aan te vatten. Zijn Ivan Leko en Co de beste ploeg van het moment?

Eigenlijk start Club Brugge in PO1 meer als favoriet dan Genk.

JACQUES SYS: ‘Dat kan je wel stellen. Ze brengen goed voetbal en werken efficiënt af, dan ben je een ploeg in vorm. Diatta op de linkerflank is een revelatie, Vormer haalt weer niveau, Vanaken speelt al weken sterk. En dan keert straks in principe ook nog Danjuma terug. Eigenlijk start Club Brugge in PO1 meer als favoriet dan Genk.

‘Ivan Leko haalt hiermee ook zijn gelijk, hij bleef in die mindere periode herhalen dat Club niet zo slecht was als gezegd werd. Als hij straks een tweede keer op rij kampioen wordt, vraag ik mij af wat ze met hem gaan doen. Want enkele weken geleden heette het nog dat de Kroaat aan zijn laatste maanden bezig was bij Club. Een verrassende wending toch.

‘Wat Genk betreft: het is goed dat ze die affaire-Pozuelo eindelijk kunnen afsluiten, want die heeft hen sowieso punten gekost.’

Eind vorige week besliste Gert Verheyen zelf op te stappen als coach van KV Oostende. Twee speeldagen voor het einde van de reguliere competitie. Begrijp je zijn beslissing?

JACQUES SYS: ‘Gert Verheyen begon aan zijn trainersavontuur met de belofte om zich waardig te gedragen langs de lijn. Dat heeft hij gedaan. Zijn probleem is echter dat hij zodanig opgeslorpt geraakte door zijn ambitie als coach, dat hij nooit kon loslaten. Hij was zo gefocust op dat voetbal dat hij al zijn andere activiteiten, waarin hij eens kan ontspannen, verwaarloosde. Verheyen had dat als speler al, die drang naar perfectionisme.

‘Maar als hij dan merkte dat zijn groep daar niet in meeging, verloor hij zijn motivatie en kon hij niet relativeren. Op den duur vroeg hij zich dus af: wat moet ik op training nog brengen of vertellen?

Als Gert Verheyen een carrière als clubtrainer ambieert, zal hij wel moeten leren af en toe los te laten en te relativeren

‘In die optiek vind ik het van respect getuigen – zowel tegenover jezelf als tegenover je werkgever – dat je zelf de beslissing neemt en niet aast op een ontslagvergoeding. Hij laat een contract tot 2021 schieten. Maar als hij een carrière als clubtrainer ambieert, wat hij zo aangeeft, zal hij dat wel moeten leren: af en toe loslaten en relativeren. Want als hij volgend seizoen opnieuw aan de slag gaat bij een middenmoter zal hij waarschijnlijk op dezelfde frustraties stuiten.

‘Wat volgens mij ook meespeelde, was de voorzitterswissel en het feit dat Verheyen vier of vijf versterkingen wilde deze zomer. Als hij doorhad dat die er niet zouden komen, kan ik mij inbeelden dat hij liever tijdig de handdoek gooide. KV Oostende worstelt met een identiteitscrisis. Welke richting gaan ze uit: ambitieus of bescheiden? Je weet niet wat die nieuwe voorzitter zal brengen. Welke politiek gaan ze voeren? Dat blijft voorlopig volstrekt onduidelijk.

‘Opmerkelijk was wel hoe KVO zich dit weekend presenteerde op Gent. Met karakter en geloof in eigen kunnen. Ze ondergingen de wet van de sterkste, maar ze leverden een degelijke prestatie. Dat stemt tot nadenken. Misschien zette het pessimisme van Gert Verheyen zich over op die spelersgroep? En zat er toch meer in dat er uitkwam?’

Voor het eerst sinds 2012 gaat een nationale trofee in het basketbal niet naar BC Oostende, dat zeven landstitels en zes bekers op rij won. Antwerp Giants pakten in een uitverkocht Vorst Nationaal de basketbalbeker met 76-70 winst tegen de kustploeg. Een wissel van de macht?

JACQUES SYS: ‘Antwerp versloeg Oostende met de eigen middelen: sterke defensie, fysieke overmacht en een diepe rotatie. Net dat waar de kustploeg de voorbije jaren het verschil mee maakte. In die zin kan je het een belangrijk scharniermoment noemen.

Hoe dan ook is de heropleving van Antwerpen een goede zaak voor de Belgische topsportwereld

‘Het zat er ook een beetje aan te komen: terwijl Oostende de vorige seizoenen steeds van bij het begin iedereen overklaste en zo een mentaal voordeel afdwong, toont het zich nu al een heel seizoen kwetsbaar. Dat geeft de tegenstanders moed. Zeker Antwerp, dat al een tijdje aan het bouwen is aan een ploeg. Vorig seizoen presteerden die jonkies nog wat wisselvallig, maar sinds de jaarwisseling blijken alle puzzelstukjes in elkaar te klikken.

‘Vraag is natuurlijk wat er gebeurt na dit seizoen? Als sterkhouders genre Paris Lee en Ismael Bako vertrekken, wordt het toch weer heropbouwen. En dan zal moeten blijken of Antwerp Giants op langere termijn de bovenhand kan nemen op Oostende.’

‘Hoe dan ook is de heropleving van Antwerpen – toch de grootste stad van Vlaanderen – een goede zaak voor de Belgische topsportwereld, want in het voetbal speelt Antwerp FC PO1 en kan Beerschot Wilrijk volgend weekend promotie afdwingen. Antwerpen leeft weer op.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier