Ivan Leko: ‘Niet ik, maar STVV was het probleem’

Ivan Leko © Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Vrijdag werd Ivan Leko (36) de laan uitgestuurd als trainer van tweedeklasser Oud-Heverlee Leuven. Leko zelf, spelers en technische staf waren totaal verrast.

Een gebrek aan bezieling en de magere resultaten van de voorbije weken werden als uitleg voor zijn ontslag aangehaald. De reacties na de 3-0 zege tegen RC Mechelen daags nadien laten echter een ander geluid horen. Onder meer Hans Vander Elst, de T2 die nu als interimtrainer fungeert, gaf aan dat hij amper iets diende te wijzigen aan het concept van Leko. Ook spelers waren tevreden van diens werk. Waarom dan ingrijpen?

Leko geeft in Sport/Voetbalmagazine het antwoord: “Het probleem was niet ik, maar STVV. Dat zij het zo goed doen en tien punten voorstaan, zorgde voor paniek binnen de club. Als dan een sterke figuur ontbreekt -een type Willy Reynders- die de situatie correct kan inschatten, krijg je dit soort toestanden. Terwijl er geen reden was tot paniek: we hebben dankzij de eerste periodetitel al een ticket voor de eindronde op zak en op de mentaliteit en ons spelniveau was niets aan te merken.”

Onrust binnen het bestuur

De reden moet dan ook eerder gezocht worden bij de strubbelingen binnen het clubbestuur. Begin november nog werd voorzitter Jan Callewaert opzij geschoven, in zijn plaats kwam Jimmy Houtput. Ook de sportieve commissie werd herschikt, zo kreeg Luc Denteneer weer meer verantwoordelijkheid. Leko voelt zich slachtoffer van die interne verschuivingen. “Het probleem is dat ineens mensen mij moesten beoordelen die niet dicht genoeg bij het voetbal en de groep staan”, aldus de Kroaat. “Zowel met Hans Vander Elst als met CEO Paul Van der Schueren zat ik op dezelfde lijn. Ik ben enorm ontgoocheld door deze beslissing omdat dit mijn project was: ik heb de ploeg vanaf nul weer opgebouwd en was er zeker van dat we op de goede weg zaten. Dat project werd nu abrupt van me afgenomen, het doet pijn.”

Toch wenst Leko Oud-Heverlee Leuven al het beste toe: “OHL verdient eerste klassevoetbal. Ik ben zeker dat de titel er nog in zit voor hen, ondanks de kloof met STVV.”

Wat zijn eigen toekomst betreft, hoopt de Kroaat op een nieuwe kans als T1. “Ik heb van dit werk geproefd en weet nu stellig: dit is wat ik wil doen. De komende weken zal je me op veel wedstrijden zien, voetbal is mijn leven”, aldus Leko.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier