Jan Vertonghen: ‘Amsterdam hielp me van mijn schuchterheid af’

© IMAGEGLOBE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sportmagazine brengt u in de aanloop naar het WK 2014 een serie portretten van onze Rode Duivels. Starten doen we morgen met Jan Vertonghen (26), na Vincent Kompany en Thomas Vermaelen de derde aanvoerder.

U zal er de komende maanden nog veel over lezen, over de Rode Duivels. Ook bij ons, met unieke portretten. Waar ze graag gaan eten, wat ze graag lezen, zien of bezoeken, hoe ze uitgroeiden tot de voetballer die ze nu zijn, bij Europese topclubs. Welke momenten hun leven bepaalden.

In het leven van Jan Vertonghen zit drama en tragiek. En unieke kansen. Ajax was niet helemaal honderd procent zeker van zijn talent, maar omdat het bij Beerschot vanwege een aflopend samenwerkingscontract slechts een paar spelers meer mochten overnemen, besloten ze in Amsterdam om die persoonlijkheid uit Tielrode toch een kans te geven. Een paar jaar later was hij hun aanvoerder en verhuisde hij voor 13 miljoen euro naar Londen.

Persoonlijkheid, dat staat centraal in de karakteromschrijving van de verdediger die de voorbije campagne ook de Rode Duivels leidde. Die had hij altijd, maar soms lag ze diep verborgen. In de multiculturele omgeving van Beerschot voelde hij zich aanvankelijk niet zo lekker, in Amsterdam ontwikkelde hij zich voluit. In de Bijlmer, waar later ook Toby Alderweireld zou terecht komen.

Bij zijn overgang naar Tottenham haalde hij het in de Britse pers nog eens aan, hoe die schoolomgeving zo’n invloed op hem had. “Het was een gettobuurt, maar uiteindelijk bleek de OSB nog de beste school uit mijn leven. Ik leerde er zeer veel. Hoe sociaal te zijn met andere mensen. Hoe te praten, mezelf te verdedigen, niet fysiek, met woorden. Ik was altijd een beetje schuchter, het hielp me bij het uitgroeien tot een man.”

Dat en nog veel meer in deel 1 van een nieuwe serie portretten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier