Janevski: ‘Mulder heeft gelijk: Barcelona trainen is makkelijker’

Cedomir Janevski © BELGA

Mouscron-Péruwelz is de rode lantaarn in de Jupiler Pro League. Coach Cedomir Janevski zag net voor de transferdeadline nog een hele stoet nieuwelingen arriveren en telt nu een kern van 35 man.

“Het belangrijkste is nu dat de A-kern afgeslankt wordt om kwalitatief te kunnen trainen”, weet ook Janevski. “Ik wil naar een groep met 24 spelers met 3 keepers toe. Intussen deelden we al vijf jongens bij de beloften in. Spelers van wie we wisten dat ze nog niet klaar waren voor de eerste ploeg, maar die we er in het begin bij haalden om met genoeg te zijn op training.”

“Over de kwaliteit is het op dit moment moeilijk oordelen. Sommige nieuwe spelers zijn hier nog niet aangekomen, anderen komen uit een blessure of speelden al lang niet meer, kenden geen voorbereiding, zijn conditioneel niet klaar en missen matchritme. Het is niet zo dat ze nu al een meerwaarde zijn. Het zal opnieuw tijd vragen. Er zitten veel jonge talenten tussen, de visie op lange termijn is misschien niet slecht, maar ondertussen moeten we er wel in blijven.”

Versterking uit Brugge en Gent

Vraag is of Janevski die tijd krijgt van het Moeskroenbestuur. Op de laatste dag van de transferperiode meldde Het Nieuwsblad dat de club een andere trainer aan het zoeken is. De geplaagde coach verweert zich in Sport/Voetbalmagazine:

“Van binnen de club kreeg ik daarvan alleszins geen enkel signaal. Ik blijf mij op mijn werk concentreren, ook omdat ik denk dat ik mij niets te verwijten heb. Wie onze situatie kent, weet waarom we in puntennood zijn. We zijn hier echt van nul begonnen. Directeur Roland Louf, mijn staf en ik zijn begonnen met rond te kijken op de Belgische markt en links en rechts te informeren wat er te halen was: Werner, Gillet, Blondelle, Lepoint, Skulasson, Sobota, Storm, Koffi, Kola. Anderen, zoals De Ceulaer en Armenteros, werden ons aangeboden.”

“Maar op het moment dat ik naar Club en naar Michel Louwagie van Gent belde om te bekijken wie er ons eventueel ter beschikking gesteld zou kunnen worden, begonnen de onderhandelingen met de nieuwe eigenaars en zijn we moeten stoppen. Toen heb ik spelersprofielen moeten geven van de posities waar er nood was aan versterking. Sindsdien zijn er veel spelers bijgekomen, maar allemaal misten ze de voorbereiding. We verliezen matchen op het einde wegens vermoeidheid. Hadden we met deze groep aan het seizoen kunnen beginnen, dan stonden we nu veel verder en telden we meer punten.”

FC Barcelona

Jan Mulder zei onlangs in Humo dat trainer zijn bij Moeskroen-Péruwelz moeilijker is dan bij Barcelona. Welk specifieke kwaliteit vergt het trainerschap van RMP precies?

Janevski: “Tot nu toe moet ik Jan Mulder gelijk geven: Barcelona trainen is makkelijker, denk ik. (lacht) Omdat je daar vanuit een visie en een structuur kunt werken, met een scoutingsapparaat en in overleg. Bij de meeste clubs is dat zo. Hier krijg ik spelers die ik moet proberen. Normaal ben ik iemand die strikt een bepaalde lijn volgt, maar hier kan ik niet anders dan heel flexibel zijn. Ik kom zelfs één à twee uur op voorhand naar de club voor het geval er nog onverwachte extrasportieve zaken geregeld zouden moeten worden.”

Lees de vijf vragen aan Cedomir Janevski in Sport/Voetbalmagazine van 9 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier