John Bico en de Grote Truc: ‘Speler van dertien in een dozijn’ naar Chelsea

John Bico © BELGA
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Uit een document in het licentiedossier van White Star Bruxelles blijkt dat John Bico ene Sean Aerts, volgens scouts ‘een speler van dertien in een dozijn’, aan FC Chelsea dacht te verkopen voor 485.000 euro. Hoe kan dat nu?

Sean Aerts, een 21-jarige rechtsachter, was allesbehalve een basisspeler bij White Star Bruxelles. Ook bij zijn vorige club Patro Maasmechelen was hij dat niet. Scouts noemen hem ‘een speler van dertien in een dozijn’.

Toch zat er in het Brusselse licentiedossier een document dat de indruk wekt dat Chelsea bereid was om 485.000 euro voor hem te betalen. Onder de opschortende voorwaarde van een medische keuring, uiteraard. Bovendien ontbrak een handtekening van de Londense club op het document.

Die van John Bico, meester-tovenaar van White Star en spelersmakelaar in een vorig leven, stond er wel. Volgens de wandelgangen heeft hij in Londen nog een stuk commissie tegoed voor de transfer van Eden Hazard van Lille OSC naar Chelsea.

Bedrieglijk ontwijken

In Oostende kreeg sportief manager Luc Devroe zondagavond laat – één dag na de titel van White Star en daags voor de zitting van het BAS – telefoon van spelersmakelaar Mogi Bayat. Of KVO Noël Soumah wilde kopen? ‘Het moest vlug gaan: het moest maandag al getekend én betaald zijn. Ik heb vriendelijk bedankt.’

Dat deed AA Gent niet. De regerende landskampioen regelde én betaalde de transfer binnen de 24 uur. Totale transferbedrag: 242.000 euro. Verbijstering alom tijdens de zitting van het BAS als blijkt dat Gent het bedrag overschrijft naar de derdenrekening van advocaat Laurent Denis. Niét naar die van de club.

Was dit het met Gentse hulp bedrieglijk ontwijken van beslagen op de rekening van White Star? Helemaal niet, zegt Gentmanager Michel Louwagie: ‘Er werd mij gevraagd om het transferbedrag op de derdenrekening van meester Denis te storten. Dat wilde ik niet. Op mijn vraag heeft White Star dan een document opgesteld met hun verzoek, ondertekend door de voorzitter. Als hier een bedrieglijk opzet achter zit, is dat hun probleem, niet het mijne.’

Prijs drukken

Door direct te betalen, kon Gent de transfersom drukken, zegt Louwagie. ‘Normaal betaal je zo’n transfer pas in juli, maar als er van de prijs afgaat, is het niet ongebruikelijk om direct te betalen. Enkele weken geleden zaten we al eens met de speler rond de tafel. Toen kostte hij nog tussen 400 en 500.000 euro. Doordat ze dringend geld nodig hadden, konden we hem nu onder de prijs kopen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier