Jonkies grijpen de macht bij Anderlecht

Alexis Saelemaekers maakt indruk in de voorbereiding van Anderlecht. © BELGAIMAGE

Na bijna een maand voorbereiding staat het vast dat Hein Vanhaezebrouck meer dan ooit op de jeugd rekent.

Onder het goedkeurend oog van het nieuwe triumviraat MarcCouckeLucDevroeMichael Verschueren schakelde Anderlecht afgelopen weekend in een oefenpot tegen PSV eindelijk een versnelling hoger (5-3-winst). Vooral de vijf gemaakte doelpunten tegen de Nederlandse landskampioen, evenveel als in de oefenmatchen tegen RWDM (1-0), Heist (1-1), PAOK (2-2) en Roeselare (1-1), waren een serieuze opsteker voor Hein Vanhaezebrouck.

Achteraf moest Vanhaezebrouck wel vaststellen dat zijn ploeg nog te gemakkelijk doelpunten weggeeft – tegen degelijke ploegen als PSV en PAOK twee stuks en meer – en dat er te weinig doelgevaar gecreëerd wordt vanuit het centrum. Vooral Ryota Morioka en Knowledge Musona mogen zich aangesproken voelen.

In week vier van de voorbereiding wil HVH stilaan toewerken naar ‘one team’ zoals hij het zelf noemt. Dat wil zeggen: het aantal minuten van zijn potentiële basisspelers optrekken boven de zeventig minuten. ‘Iedereen zal nog voldoende speelminuten krijgen – om die reden willen we twee matchen per week spelen – maar we willen stilaan bouwen aan een team’, aldus Vanhazebrouck. ‘De jongens hebben uiteindelijk drie weken de tijd gehad om klaar te zijn.’

Roteren

In tegenstelling tot vorig seizoen wil Vanhaezebrouck straks aan de slag kunnen gaan met een brede en vooral kwalitatieve kern waarmee hij naar goeddunken kan roteren. De 54-jarige West-Vlaming gaf het zelf al aan: ‘Ik wil regelmatig kunnen switchen zonder aan kwaliteit te moeten inboeten.’

In dat opzicht zullen de jonkies, een mix van spelers die al minuten maakten in eerste klasse ( Sowah, Amuzu, Saelemaekers, Sambi Lokonga, Kayembe) en de beste jongeren uit de beloftenkern ( Bornauw, Dante, Delcroix) een sleutelrol spelen de komende maanden.

Vanhaezebrouck gebruikte in de vijf voorbereidingswedstrijden tot dusver 34 spelers en het valt op dat Saelemaekers en co meer dan een figurantenrol kregen. Bornauw (267 minuten) en Gerkens (267 minuten) kwamen het vaakst in actie. Gevolgd door Kayembe (224 minuten), Dante (221 minuten), Abazaj (216), Delcroix (215), Sa (206 minuten), Saelemaekers (203 minuten), Sowah (202 minuten) en Amuzu (202 minuten). De top tien wordt dus met sprekend gemak gedomineerd door de generatie geboren in 1998 en 1999. Vanhaezebrouck: ‘Als de jonge gasten zo blijven voort doen, dan zullen we op hen blijven rekenen. Ze hebben stappen gezet die bewijzen dat ze klaar zijn om de concurrentie aan te gaan.’

Twee van hen staken erbovenuit: Saelemaekers en Kayembe. Saelemaekers lijkt de concurrentie te hebben gewonnen van Sowah en de uit blessure terugkerende Appiah. De strijd met Najar, die gespaard wordt en slechts 45 minuten op het veld stond, moet nog losbarsten.

Trebel

Kayembe – rustig aan de bal, goed afstandsschot, agressief en zéér geliefd bij voorzitter Coucke – is een meer dan degelijk alternatief voor Trebel die lijkt aan te sturen op een vertrek.

Luc Devroe toonde zich in mei nog zegezeker over een contractverlenging van de Franse middenvelder, maar sindsdien is het helemaal stil. Tegen een aantal mensen in zijn entourage zou Trebel al gezegd hebben dat hij absoluut weg wil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier