José Riga wordt opnieuw trainer van Standard

© Belga

Verrassend nieuws: José Riga wordt opnieuw trainer van Standard. Hij volgt de Serviër Ivan Vukomanovic op.

José Riga zat zonder club sinds zijn ontslag bij het Engelse Blackpool in oktober wegens tegenvallende resultaten.

Terugkeer

De 57-jarige Belg keert zo terug naar de club die hij in het seizoen 2011-2012 al eens onder zijn leiding had, hij was de eerste trainer die eigenaar Roland Duchâtelet binnenhaalde nadat hij Standard overnam.

Eerder stond Riga ook al aan het roer van onder meer Bergen en Charlton Athletic, een club die ook in handen van Duchâtelet is. Hij behoedde het team vorig jaar voor degradatie uit The Championship (de Engelse tweede klasse, nvdr.) maar moest er toch vertrekken op het einde van het seizoen en werd opgevolgd door Bob Peeters.

Ivan Vukomanovic
Ivan Vukomanovic© Belga Image

Geen assistent

De komst van Riga betekent dat Ivan Vukomanovic, ondanks een 28 op 39 in de competitie, plaats moet ruimen. Riga heeft ‘Vuko’ er graag bij in zijn technische staf, maar de Servische Kroaat heeft enkele dagen bedenktijd gevraagd. Het is dus nog niet zeker dat hij de deuren op Sclessin achter zich dichttrekt.

Vukomanovic (37) werd op 20 oktober hoofdtrainer ad interim van Standard na het ontslag van de Israëliër Guy Luzon, van wie hij de rechterhand was. Begin november kondigde Duchâtelet aan dat hij als hoofdcoach het seizoen zou uitdoen, maar dat gebeurt dus niet.

Heel snel

‘Ik heb het nieuws deze ochtend pas vernomen en was erg verrast’, aldus Vukomanovic op de persconferentie. ‘Dit had ik echt niet verwacht. Ik heb alvast enkele dagen bedenktijd gevraagd vooraleer ik beslis over mijn aanblijven in deze nieuwe staf. Wat er ook gebeurt, Standard blijft in mijn ogen altijd een erg speciale club.’

‘Ivan kent de groep uitstekend en ik zou zijn hulp zeker kunnen gebruiken’, verklaarde Riga. ‘We hebben al gepraat, maar de beslissing ligt bij hem. Wat mezelf betreft, is alles heel snel gedaan. De contacten dateren pas van gisteren. Ik ben hier om de club te helpen. We hebben zelfs amper gepraat over mijn contract. Dat loopt zeker en vast tot het eind van het seizoen.’

Jonathan Legear

Ook opvallend: Jonathan Legear tekent ook een contract bij Standard. De ex-speler van onder andere RSC Anderlecht volgt dus Riga van Blackpool naar Luik.

Riga debuteert vrijdag in de thuiswedstrijd tegen Moeskroen-Péruwelz. Standard, dat zondag nog won bij Lierse (2-3), staat na 24 speeldagen op de vijfde plaats in de hoogste voetbalklasse. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier