Josip Weber (52) overleden na strijd tegen kanker

Josip Weber © Belga Image

Weber speelde bij Anderlecht en in de nationale ploegen van Kroatië en België.

Oud-voetballer Josip Weber is op 52-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Twitteraccount van de Rode Duivels.

Josip Weber, een geboren Kroaat die zich tot Belg liet naturaliseren, maakte furore in België bij Cercle Brugge (1988-1994). Hij maakte in dienst van de Vereniging 136 doelpunten in 204 eersteklasseduels en werd drie keer topschutter van de Belgisch eerste klasse (1992, 1993 en 1994). Vervolgens nam toenmalig bondscoach Paul Van Himst hem mee naar het WK voetbal van 1994 in de Verenigde Staten. Daar werd hem in de achtste finales tegen Duitsland (2-3 verlies) een penalty onterecht ontzegd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Weber speelde in totaal acht interlands voor de Rode Duivels, waarin hij zes keer scoorde. Vijf van die zes treffers vielen in de fameuze 9-0 zege tegen Zambia.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Na de Wereldbeker trok Weber voor een recordbedrag van 100 miljoen Belgische frank naar Anderlecht, maar een hardnekkige knieblessure zorgde ervoor dat de voormalig topschutter nog zelden op het veld te zien was. In 1997 besloot hij te stoppen met voetballen.

Na zijn carrière keerde Weber terug naar zijn Kroatische geboortestad Slavonski Brod en werkte een tijd als vertegenwoordiger voor een firma in de houtindustrie.

Prostaatkanker

In het voorjaar van 2016 onthulde Weber aan Sport/Voetbalmagazine dat hij sukkelde met prostaatkanker met uitzaaiingen (volledig artikel: zie link onderaan). ‘Ik wil nog even doorgaan, het einde is nog niet nabij. Met het nodige vechten,’ vertelde Weber. ‘Maar ik was ook als sportman iemand die nooit opgaf. Mijn ambitie blijft groot: ik werd net voor het eerst opa en wil dat goed doen.’

Door de uitzaaiingen was een operatie niet mogelijk. Weber onderging hormoon-, protonen- en chemotherapie, maar zonder het gewenste resultaat. Op het eind probeerde hij nog therapie met natuurlijke middelen, maar ook dat zorgde niet voor een mirakel.

Weber zou volgende week donderdag 53 geworden zijn. Hij laat een vrouw en twee kinderen na.

In een gesprek met Sport/Voetbalmagazine vorig jaar sprak Josip Weber openhartig over zijn ziekte. Lees het volledige interview hier.