Jovanovic: ‘Van den Brom kan er niets aan doen’

© BELGA
Pierre Bilic

Aan de vooravond van de klassieker Anderlecht – Standard neemt ex-Anderlechtspeler Milan Jovanovic het op voor zijn voormalige coach John van den Brom, hulpeloos tegenover een geniale Ibrahimovic.

Eerst en vooral: met Milan Jovanovic gaat alles prima, zo laat hij aan Sport/Voetbalmagazine weten. “Ja, ik ben in vrede met mezelf, gelukkig met mijn familie hier in Novi Sad. We zien wel in december of er zich een club aanbiedt. Ik train bij Vojvodina Novi Sad en verschillende clubs hebben me gecontacteerd.”

Er was sprake van een overstap naar het Club Brugge van Michel Preud’homme maar Jova verkiest te praten over de studies die hij nu volgt aan de universiteit. Jovanovic: “Later zal ik directeur zijn van een club. Daarom ben ik geïnteresseerd in de fysieke voorbereiding van een team. Ik moet in staat zijn om daarover te discussiëren met de coach.”

Te jong voor de CL

In afwachting van die volgende etappe in zijn loopbaan volgt Jova het Belgisch voetbal nog altijd op de voet. “Zeer zeker, België is mijn tweede land. Ik ben triest om Anderlecht in deze toestand te zien, maar de huidige problemen verbazen me niet. John Van den Brom kan er niets aan doen. Hij moet de feiten onder ogen zien: deze ploeg is veel te jong om een rol van betekenis te spelen in de Champions League.”

“Vorig seizoen kon Anderlecht met een beetje geluk doorstoten na de groepsfase: nu is het spelen met twee keer niks. En wat zei de pers toen? Volgens hen was de ene te duur, de andere te moeilijk, veel te oud, enzoverder… De persoonlijkheden en topprofs zijn allemaal vertrokken: Mbokani, Biglia, De Sutter en ikzelf. Wij wonnen twee titels, twee kwalificaties voor de Champions League en zorgden dus voor heel wat inkomsten.”

John van den Brom

“Ik begrijp wel dat een club van visie veranderd. Tielemans bijvoorbeeld heeft een mooie toekomst, maar het kost tijd om een kern te verjongen. En tijd is geld. Van den Brom heeft veel werk met zijn verdediging en zijn jeugd. Als het dan niet uitdraait zoals voorzien, herhaal ik: Van den Brom kan er niets aan doen”

Toch opmerkelijk dat de Servische flankaanvaller het zo opneemt voor Van den Brom, want onder diens bewind werd Jovanovic de laatste maanden van zijn Anderlechtperiode overbodig. “Ja, ik verdedig hem, het is een goede coach die alles opnieuw van nul moet gaan opbouwen. Anderlecht heeft gesproken over een overgangsseizoen, dat is duidelijk. Nu kijk ik enorm uit naar Anderlecht-Standard.”