Beslissende verdedigers en een sterke KVK-keeper: het voorbije voetbalweekend in 5 cijfers

© GETTY

De vijfde speeldag in de JPL zit er alweer op, hoewel twee wedstrijden werden uitgesteld uitgesteld omwille van de Europese kalender. Wat moeten we onthouden van afgelopen weekend? Een overzicht in vijf opvallende cijfers.

4

In het moderne voetbal wordt het steeds belangrijker om van achteruit op te bouwen. De verdedigers van vandaag moeten meer en meer in staat zijn om mee te spelen, maar ook om beslissend te zijn. Bij de backs is dat belang al langer duidelijk, kijk bijvoorbeeld maar naar Daniel Muñoz van KRC Genk, die al vier assists afleverde dit seizoen.

Maar verrassend genoeg wordt die aan de top vergezeld door Louis Patris, een centrale verdediger. De jonge OHL-speler werd dit seizoen een vaste waarde in de basisopstelling van Marc Brys, nadat hij vorig jaar slechts zes keer in actie kwam. En op dit moment zijn zijn statistieken behoorlijk indrukwekkend, want naast die vier assists scoorde de 21-jarige Patris ook al zelf. Hij is dus goed op weg om een van de grote revelaties van het seizoen te worden. En nu de nationale ploeg worstelt om achterin oplossingen te vinden, zal het profiel van de jonge Belg onvermijdelijk in de gaten worden gehouden.

12

Weer een teleurstelling voor Standard deze zondag in Sclessin. Na de zware nederlaag bij Westerlo gingen de Rouches nu ook voor de bijl tegen OH Leuven en hebben ze, samen met Eupen, voorlopig de slechtste verdediging van de Jupiler Pro League. Twaalf tegendoelpunten, dat is een gemiddelde van 2,4 doelpunten per wedstrijd, waarvan zeven in de laatste twee partijen.

Renaud Emond scoorde dan wel, maar het leverde niets op voor Standard tegen OH Leuven.

Op aanvallend vlak was de voorbije weken vooral de onmondigheid van Remaud Emond opvallend. Maar de ex-speler van Nantes bevrijdde zich zondag door een einde te maken aan een reeks van twaalf wedstrijden zonder goal. Zijn laatste doelpunt dateerde al van 26 januari tegen Eupen. Dat leverde toen nog een overwinning op, in tegenstelling tot deze zondag.

Hoewel alle aanvallende problemen nog niet zijn opgelost – en er toch grote twijfels ontstaan rond spelers als Aron Dönnum – is het toch duidelijk dat sportief directeur Fergal Harkin met spoed zijn defensie zal moeten versterken. Tenzij Ronny Deila in de komende weken een oplossing vindt. Maar met het gebrek aan kwaliteit in het elftal, is het twijfelachtig of de Noorse coach in staat zal zijn om dit te doen.

9

Het is moeilijk voor een kanarie om zich op zijn gemak te voelen aan de Belgische kust. Negen wedstrijden lang was Oostende ongeslagen tegen STVV op hun thuisbasis. De thuisploeg had vier keer gewonnen en vijf keer hadden de twee ploegen gelijkgespeeld. Op 20 augustus doorbraken de mannen van Bernd Hollerbach de vloek door KVO met 0-1 te verslaan. Toni Leistner scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd, die ook het officiële debuut betekende van STVV’s nieuwste aanwinst, Japans international en ex-kampioen in de Premier League Shinji Okazaki.

71

Na een teleurstellende start van het seizoen heeft Charleroi zich hersteld met een 1-3-zege op Zulte Waregem. De Zebra’s kwamen na vijf minuten op achterstand, maar Daan Heymans maakte een half uur later gelijk. In de laatste zeven minuten van de wedstrijd konden de Zebra’s het verschil maken dankzij de winnende wissels van hun coach. Joris Kayembe en Isaac Mbenza kwamen in de 71ste minuut in het veld en legden 12 minuten later de basis voor het tweede doelpunt. In de 89ste minuut scoorde Charleroi nog een derde doelpunt dankzij Anass Zaroury, die negen minuten eerder het veld van het Regenboogstadion had betreden. Of hoe wissels effectief een hele wedstrijden kunnen veranderen.

Charleroi’s Joris Kayembe celebrates after scoring during a soccer match between SV Zulte-Waregem and Sporting Charleroi, Sunday 21 August 2022 in Waregem, on day 5 of the 2022-2023 ‘Jupiler Pro League’ first division of the Belgian championship. BELGA PHOTO DAVID CATRY
11

Club Brugge had het knap lastig om Kortrijk op eigen bodem te verslaan. Ferran Jutglà maakte in de vierde minuut zijn derde doelpunt van het seizoen, maar de Bruggelingen werden kort na het halfuur teruggefloten door een doelpunt van Pape Gueye. Kort voor de pauze schoot Björn Meijer, een van de nieuwe aanwinsten van de zomer, voor de tweede keer langs Marko Ilic op assist van Andreas Skov Olsen, die een eerste beslissende pass kon toevoegen aan zijn eerdere vier goals in deze competitie.

De Serviër moest twee keer de bal uit zijn net vissen, maar hij had een goede wedstrijd in het Jan Breydel stadion, door elf ballen te stoppen. Zonder dat zouden de Kerels, due op de 13e plaats staan in het klassement, het nog veel moeilijker hebben gehad.