Malaise bij KAA Gent: blessures, een te offensief middenveld en geen evenwicht

Vanhaezebrouck weet ook niet meer wat aan te vangen met zijn middenveld. © Belga Image
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Aan het begin van het seizoen was Gent nog outsider voor de titel, maar na tien speeldagen lijkt het kwetsbaarder dan ooit. Op zoek naar de redenen voor de crisis bij de Buffalo’s.

De demonen leken te zijn verdreven. Afgezien van et debacle in de laatste voorronde van de Europa League kende KAA Gent een goede start in de competitie, met vier wedstrijden waarin het ongeslagen was en een 11/18 na zes speeldagen. Twaalf maanden eerder moesten de Buffalo’s tot de negende competitiewedstrijd wachten om de tien-puntengrens te doorbreken. In 2020/2021 had de catastrofale start van het seizoen zelfs Jess Thorup en daarna Laszlo Bölöni hun plaats gekost, een miscast zo bleek al snel.

Deze zomer leek alles in stelling te zijn gebracht om meteen goed te starten na het bekersucces eind vorig seizoen. Gent was namelijk een van de beste teams van 2022 en wou meedingen voor de titel in het nieuwe seizoen. Maar dat bleek allemaal wat te hoog gegrepen, zo bleek nog maar eens na de 3-4-nederlaag in eigen huis tegen een Cercle dat dit seizoen nog maar vijf wist te scoren vooraleer het naar de Ghelamco-arena kwam. In Gent lijkt iedereen op zoek naar een nieuwe collectieve harmonie.

Balans

De balans zoeken is moeilijk, het is iets erg fragiels. Of zoals Obi-Wan Kenobi, bezorgd over ‘de kracht’ van zijn leerling Anakin Skywalker, zei: ‘De Force is een soort vloeistof die door alle levende wezens wordt gecreëerd. Een energie die ons omringt en doordringt, en de melkweg bij elkaar houdt. Een soort magische koorddanser, soms helemaal onderuit gehaald door één persoon.’ Een kant-en-klare allegorie voor een voetbalteam.

In het sterrenstelsel van KAA Gent zorgt de afwezigheid van twee sterren voor problemen. Zozeer zelfs dat een van de meest gerenommeerde verdedigingen in de hoogste klasse vier keer van het kastje naar de muur werd gespeeld door Cercle Brugge, dat in de eerste negen wedstrijden van het seizoen slechts vijf keer had gescoord. Gelukkig voor Hein Vanhaezebrouck bleven zijn Buffalo’s doeltreffend aan de andere kant van het veld, met name dankzij Hugo Cuypers, die het verlies van Tarik Tissoudali’s belangrijke offensieve bijdrage goedmaakte. Paradoxaal genoeg werd de afwezigheid van de Marokkaanse international het meest gevoeld op de eigen helft.

De dribbels van Tissoudali worden erg gemist in de Ghelamco-arena © GETTY
De dribbels van Tissoudali

Om zo dreigend mogelijk te zijn voor het doel van de tegenstander moet Gent nu veel meer doen. Tissoudali was namelijk zo’n speler die geen systeem nodig had, want met zijn dribbels kon hij al genoeg chaos creëren. Gewoon een goede dosis durf. Geen toeval dat Gent vorig seizoen een van de meest succesvolle ploegen was in de Belgische hoogste klasse. Maar nu ze hun notenkraker kwijt zijn, moet het team meer doen op het middenveld. Meer bewegen en beter combineren om genoeg kansen te blijven creëren. In het nauwgezette brein van zijn coach wordt dat opgelost met de combinatie van Vadis Odjidja, Sven Kums en Hyunseok Hong, drie creatieve profielen. Een briljante driehoek met de bal, maar met een duidelijk gebrek aan duelkracht en defensieve reflexen. Dino Hotic, die vaak alleen stond tussen de Gentse linies, bedankt Gent met een hattrick.

De man die vorig jaar nog voor evenwicht zorgde zonder aanvallend een blok aan het been te zijn, wordt nu zwaar gemist bij de Buffalo’s. Julien de Sart is namelijk nog herstellende van een scheur in zijn adductoren. Zonder twee van zijn helderste sterren van het afgelopen seizoen, zal het moeilijk worden voor KAA Gent om competitief te blijven in de Star Wars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier