De val van Antwerp en een verrassend Seraing: 5 cijfers uit de afgelopen speeldag in de JPL

© Belga Image

De tiende speeldag in de Jupiler Pro League stond bol van de verhalen en opvallende uitslagen. Een overzicht in vijf cijfers.

Door Robin Gille
21

Na negen wedstrijden met enkel overwinningen liepen de mannen van Mark van Bommel zondag tegen Kortrijk tegen hun eerste nederlaag aan (2-1). Het is het einde van een reeks van negen zeges op een rij voor de Antwerpse ploeg.

Ondanks hun 21 schoten bleek het voor Kortrijk een erg lastige wedstrijd om de drie punten binnen te halen. Het was zelfs doelman Marki Ilic die van goudwaarde was voor de Kerels dankzij drie goeie reddingen. In de aanval kon Kortrijk dan weer rekenen op Felipe Avenatti en de klasse van Faïz Selemani om de fiere leider een halt toe te roepen.

17

De nederlaag van vorig weekend tegen Standard leek Club op scherp te hebben gezet voor de thuiswedstrijd tegen KV Mechelen. Brugge won gemakkelijk met 3-0 dankzij een geweldige prestatie van Edoeard Sobol, die het tweede doelpunt maakte.

Maar het was een andere speler die in de schijnwerpers stond. De jonge verdediger Jorne Spileers maakte zijn eerste optreden in het eerste elftal. De 17-jarige verdediger leverde een zeer goede prestatie en voltooide 92% van de passes gedurende de 90 minuten van de wedstrijd. Zien we hem dinsdag ook tegen Atlético in de Champions League?

© Belga Image
15

Na de overtuigende overwinning tegen Club ging Standard de Luikse derby tegen Seraing in met het doel om die prestatie gewoon verder te zetten en dus opnieuw de drie punten thuis te houden. Daarin werden de Rouches gesteund door een uitbundig Sclessin. Maar Seraing liet zich niet doen. Onder leiding van een erg sterke Sambu Mansoni, die 15 ballen wist te recupereren voor de Metallo’s. Een belangrijke prestatie voor het team, wetende dat het eigenlijk de slechtste verdediging in de competitie is.

Uiteindelijk verrastte Seraing vriend en vijand door in het hol van de leeuw met 0-2 te gaan winnen. Misschien geen verrassing voor de neutrale fan die de derby van vorig jaar had gezien. Toen kwam Seraing namelijk ook al winnen in Sclessin. Sinds de terugkeer in de Pro League heeft de club dus elke wedstrijd in Luik gewonnen.

7

Charleroi pakte zondag op een drafje de zege tegen Anderlecht dankzij Ryota Morioka, die rond het uur het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. Al was dé uitblinker van de dag onder de lat te vinden bij de Carolo’s. Doelman Pierre Patron leverde namelijk een puike prestatie met maar liefst zeven reddingen. Een prestatie die zijn coach Edward Still zeker aan het denken zal zetten, want Patron is eigenlijk de stand-in voor Hervé Koffi.

Met 4 punten op 18 toonde Anderlecht nogmaals dat het dit jaar niet eenvoudig kan winnen. De volgende wedstrijden van paars-wit zullen niet gemakkelijk zijn, met een wedstrijd tegen West Ham op donderdag in de Conference League en een trip naar Mechelen drie dagen later.

© Belga Image
24

Genk blijft maar genieten van een uitstekend seizoensbegin, ook al na dit weekend waarin het met 1-2 ging winnen bij KV Oostende. Een belangrijke wedstrijd voor spits Paul Onuachu, die dit seizoen eindelijk zijn rekening opende voor de Limburgers.

De troepen van Wouter Vrancken zijn momenteel in topvorm. Van de eerste tien wedstrijden van het seizoen hebben ze er acht gewonnen. En met stijl. Met ondertussen al 24 gescoorde doelpunten en slechts 10 tegen, heeft de Limburgse club de beste aanval en de op twee na beste verdediging in de Pro League.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier