Jupiler Pro League niet in de greep van de angst

© Belga Image

Impressies van onze reporters ter plaatse van een weekend eersteklassevoetbal bij verhoogde terreurdreiging.

Vrijdag trapte AA Gent een voetbalweekend af dat in het teken zou staan van de terreurdreiging. In totaal werden in en rond de Ghelamco Arena 50 extra stewards ingezet, naast een indrukwekkend aantal politieagenten. Iedereen werd gefouilleerd, minstens 20 minuten aanschuiven was de norm, maar er was veel begrip voor de aanpak. Een vrouw kon haar tas gelukkig afgeven aan de wagen van een bevriend koppel, motorrijders moesten hun helm achterlaten aan de ingang en ook journalisten werden gefouilleerd en hier en daar vriendelijk verzocht de jas te openen.

Ook bij OHL-Genk zaterdag was het geduldig aanschuiven voor de fans. Wie de clubparking opreed, moest even de koffer openen, maar eenmaal in het stadion deed niets nog vermoeden dat twintig kilometer verder in Brussel alarmfase vier tegen de terreur was afgekondigd. Het was aanschuiven zoals gewoonlijk aan het frietkraam, de espressobar buiten en aan de dranktogen in het stadion. Net als in de andere stadions werd de gevraagde minuut stilte helemaal gerespecteerd. Een zeldzaam verschijnsel in dit land.

Op Club Brugge waren er niet meer stewards en agenten dan anders. Alleen bleef de spelersbus van Club, die anders direct wegrijdt wanneer de spelers aan het stadion gedropt zijn, dit keer staan, voor het geval dat…

Donderdag krijgt Club voor zijn Europa Leaguewedstrijd tegen Napoli wel federale ondersteuning, en dus extra politie. Die was zaterdag niet voorhanden in Lokeren, waardoor Lokeren-Anderlecht afgelast werd. Bij Club hoopt men de wedstrijd te kunnen laten doorgaan, maar of er ook bezoekende supporters welkom zijn, dan wel of die net als de Belgische fans in Frankrijk deze week uitgesloten worden, is nog niet geweten. Club deed de vraag nog niet over aan de Uefa, maar sluit de mogelijkheid dat het gebeurt niet uit.

Op Waasland-Beveren was er minder volk dan anders (3500 man), werden de perskaarten grondig geïnspecteerd, maar was de sfeer bij de stewards relaxed. De eerste keer werd er niet gefouilleerd, na de rust wel, al excuseerde de betrokken steward zich daar wel voor. Interviews mochten de stewards niet geven, was hen via de interne radio opgedragen. Ook politieagenten mochten niet met de pers praten en verwezen vragenstellers door naar de commandopost.

De supporters hadden niet de indruk dat ze extra gefouilleerd werden.

Ook op Standard langere files dan gewoonlijk, bij het betreden van het stadion. Vrouwen mochten geen handtas meenemen, en de koffers van de auto’s op de parking werden grondig gecontroleerd.

Opvallend op Sclessin was dat er veel minder volk opdaagde: 15.000 in plaats van de 22.000 abonnees. Misschien dat KV Kortrijk niet zo tot de verbeelding sprak. Kortrijk zelf bracht 243 man mee, relatief weinig voor de Kerels.

Uiteindelijk werd er gevoetbald omdat het moest, al voelden beide clubs er meer voor om niet te spelen. Oliver Smeets, woordvoerder van de Rouches: ‘In dit verhaal waren de clubs de laatste betrokken partij om wiens mening gevraagd werd.’

Ook in Mechelen was er niet opvallend meer politie. Wel wat extra beveiligingsmensen, én net zoals bij de meeste andere wedstrijden minder volk dan gewoonlijk (9200 man). Ook de poorten gingen iets later open, om 18u50 in plaats van om half zeven.

Journalisten kregen vooraf een mail waarin stond dat ze wel een tas/rugzak mochten meebrengen, maar dat ze aan een speciaal loket vooraf een badge moesten afhalen die ze vervolgens zichtbaar moesten dragen. Een maatregel waarvan niet alle stewards op de hoogte waren, want Onze Man kreeg de vraag waarom hij een tas bij had.

Al bij al viel de overlast mee: geduldig aanschuiven, extra controles zijn de prijs die we voortaan moeten betalen voor een veiliger gevoel in het stadion. De algemene indruk was dat er minder volk opdaagde, maar door het feit dat met Club, Gent en Standard drie publiekstrekkers thuis speelden lag het toeschouwersgemiddelde afgelopen weekend toch iets hoger dan in de afgelopen heenronde toen gemiddeld 11.650 toeschouwers een eersteklassewedstrijd bijwoonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content