Jupiler Pro League: (voorlopig) een doelpuntenfestival

In de matchen van Excel Mouscron vielen tot hiertoe gemiddeld 3,5 doelpunten per wedstrijd © Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Opvallende vaststelling na acht speeldagen in de Jupiler Pro League: het hoge aantal goals.

In 128 wedstrijden hebben de 16 eersteklassers tot nu toe 382 doelpunten gescoord, of een gemiddelde van 2,98 per match. Bijna 3 treffers per duel, dat is vrij uitzonderlijk. Je moet al teruggaan naar het seizoen 2002/03, toen – weliswaar over de héle voetbaljaargang – de 17 ploegen over hun 32 wedstrijden gemiddeld 3,26 goals lieten optekenen. Het gemiddelde van dit seizoen is ook een ferme stijging in vergelijking met de campagne 2016/17 (toen ‘slechts’ 2,74 goals per partij).

Opvallend: in de matchen van de ‘kleine’ ploegen krijgen de fans de meeste doelpunten te zien: Waasland-Beveren (gemiddeld 4), gevolgd door Eupen (3,88) en Excel Mouscron (3,50). De toeschouwers in partijen van KV Mechelen en AA Gent worden het minst verwend (beiden 2,25 treffers per duels). Alleen Club Brugge, Mouscron en Zulte Waregem konden in alle wedstrijden tot nu toe scoren. Blauw-zwart is wel de enige ploeg die in meer dan de helft van de duels (5 op 8) voor en na de pauze kon scoren. Standard en KV Oostende bleven daarentegen viermaal op de 0 steken. Charleroi en Zulte Waregem tellen voorlopig de meeste clean sheets (elk vier).

Vergelijking

Des te opmerkijker is het huidige doelpuntengemiddelde van de Jupiler Pro League als je die vergelijkt met de competities van de zeven landen die België voorafgaan op de UEFA-landenranking, plus ook Nederland. Niet verrassend: alleen in de Eredivisie scoren de 18 eersteklasseteams, na weliswaar zes speeldagen, nét iets meer dan in België: gemiddeld 3,04 keer per match. Het beeld dat in de Jupiler Pro League veel defensiever wordt gespeeld, klopt dus (voorlopig) niet.

Het verschil met de andere landen (ook na zes of zeven speeldagen) is zelfs frappant: Spanje (2,63 goals per duel), Frankrijk (2,57), Portugal (2,55), Engeland (2,53), Duitsland (2,39) en Rusland (2,20). Verrassend is dat van de Big Five-competities in de zogenaamd gesloten Italiaanse Serie A de meeste treffers vielen: 2,81 per wedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier