Jürgen Röber (Mouscron): ‘We hebben een spelerskern voor behoud’

Jürgen Röber © BELGAIMAGE

De Duitser is sportief directeur bij Excel Mouscron sinds juni 2017. Hij was het die Frank Defays ontsloeg en Bernd Storck binnenhaalde.

1. Bent u er zich van bewust dat u de trainerscarrière van Frank Defays misschien om zeep geholpen hebt door hem na vijf matchen buiten te zetten, terwijl hij nog aan een ploeg aan het bouwen was? Het was zijn eerste ervaring in eerste klasse. Hij wist dat hij het niet mocht verknoeien omdat hij anders misschien nooit meer een kans zou krijgen.

Nee, dat mag u niet zeggen! Zijn carrière is zeker niet voorbij. Hij is nog jong, heeft kwaliteiten en het is een goeie kerel. Als je beslist om trainer te worden, moet je accepteren dat de mogelijkheid bestaat dat je op een dag ontslagen wordt. Ongeveer 25 jaar geleden heb ik hetzelfde meegemaakt: ik ben ook moeten opkrassen, maar ik ben terug boven water gekomen. Als je de competenties hebt, krijg je altijd een nieuwe kans. Ik heb veel trainingen gezien van Frank Defays. Die waren goed, ze hadden inhoud. Spijtig genoeg volgden de resultaten niet en moest er iets gebeuren. De exacte redenen voor zijn ontslag ga ik hier niet uit de doeken doen, dat blijft onder ons. Ik zou simpelweg zeggen dat hij de pech had om op het slechte moment op de slechte plaats terecht te komen. Het is moeilijk dit seizoen omdat Mouscron niet veel financiële middelen heeft om zijn kern te versterken. We hebben de gok gewaagd om een nieuwe trainer te halen. Vanuit menselijk oogpunt was dat geen goede dag voor mij omdat het de eerste keer was dat ik aan een trainer moest aankondigen dat hij moest vertrekken.

Mouscron heeft een kern om zich te redden en ik denk dat Storck de saus kan doen pakken.

Jürgen Röber

2. Er is lang gezegd dat u geen echte invloed hebt op het sportieve beleid van de club. Bewijst u nu het tegendeel door Bernd Storck te laten komen, een trainer die u goed kent?

Ik ben niet het soort kerel die zegt dat hij alles weet. Toen ik bij Mouscron aankwam, heb ik alles moeten ontdekken: de club, de Belgische competitie. Ik heb dus vooral mijn tijd doorgebracht met observeren en praten. Daarom heb ik niet veel sportieve beslissingen genomen. Om dat te kunnen doen moest ik de best mogelijke background hebben. Vandaag ben ik veel beter geïnformeerd. En ik vond dat Bernd Storck het goede profiel had om ons uit de crisis te halen. We hebben lang samengewerkt in Duitsland en ik weet dat hij de kunst beheerst om een ploeg individueel en collectief te laten groeien. Wat hij gedaan heeft met de Hongaarse nationale ploeg, was ook heel interessant. Mouscron heeft een kern om zich te redden en ik denk dat hij de saus kan doen pakken.

3. Kan u drie goede redenen geven waarom Mouscron zich gaat redden?

De eerste reden om erin te geloven is dat we een kern hebben die veel beter is dan ons huidige klassement doet vermoeden. Dat is zeker. Ons grootste probleem is het gebrek aan vertrouwen. Er zijn altijd sleutelmomenten in een seizoen. Voor ons was het eerste belangrijke moment onze eerste wedstrijd in Oostende. We mochten die nooit verliezen. Het is toch gebeurd en die nederlaag is meteen in de hoofden gekropen. Ik heb de indruk dat dat resultaat lang nagezinderd heeft bij de spelers.

4. Logan Bailly, uw meest bekende speler en ongetwijfeld degene die nu het meest zou opbrengen, zit vandaag in de B-kern. Wat is daar de logica van?

Ik wil geen commentaar geven op de situatie van Logan Bailly. Zijn verwijdering naar de B-kern is een beslissing van de nieuwe trainer, dat is zijn verantwoordelijkheid. Ik ken de redenen en we hebben er met de speler over gepraat. Dat moet niet in het openbaar gegooid worden. In januari vindt hij misschien een nieuwe club.

5. Het gerucht gaat dat de nieuwe eigenaar die er nog maar een paar weken is en die we nog nooit in het stadion gezien hebben, alweer wil vertrekken. Is dat waar?

Ik heb dat gerucht zelfs nog niet gehoord en het is in ieder geval niet mijn rol om daarover te praten. Ik ben de sportief directeur van Mouscron: ik zoek spelers, ik kies een trainer. Het is niet mijn rol om sponsors te vinden of commentaar te geven op wat er in de kantoren gebeurt. It’s not my business.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier