Kare Ingebrigtsen: portret van de nieuwe coach van KV Oostende

Kare Ingebrigtsen was eigenlijk voorbestemd om bij Rosenborg te blijven, maar het bestuur van de Noorse club besliste er anders over. © belgaimage

De Noorse coach Kare Ingebrigtsen (53) leidt vanaf vandaag de trainingen bij KV Oostende. Wat voor iemand is hij?

In juli 2018, een klein jaar geleden, zakte Kare Ingebrigtsen nietsvermoedend af naar een vergadering met het clubbestuur van Rosenborg. Hij was goed geluimd want alles liep op wieltjes. Tussen 2014 en 2018 had de Noorse coach de club uit Trondheim naar drie opeenvolgende titels, twee bekers en twee supercups geleid. En ook in Europa had hij hoge ogen gegooid. In het seizoen 2017/18 had hij in de kwalificatierondes voor de groepsfase van de Europa League Ajax uitgeschakeld.

In de jaren voor de komst van Ingebrigtsen zat Rosenborg op zijn gat. Maar nu droomde het bestuur van de Noorse topclub weer. Er werd zelfs gehoopt om de groepsfase van de Champions League te halen. Een haast onmogelijke opdracht voor een club uit de Noorse Eliteserien, die lager aangeschreven staat dan de Belgische Jupiler Pro League. Maar Rosenborg zat, in de zomer van 2018, op schema. In de eerste kwalificatieronde had Ingebrigtsen zijn team voorbij het IJslandse Valur Reykjavik geloodst.

Groot was dan ook zijn verbazing toen hij op de vergadering te horen kreeg dat hij mocht beschikken. Het was een donderslag bij heldere hemel. De clubleiding wilde plots een trainer die de ploeg naar een nog hoger niveau in Europa kon tillen. Daarnaast kreeg Ingebrigtsen het verwijt dat hij te weinig modern voetbal bracht. Volgens het bestuur mankeerde de ploeg daarvoor een hoge intensiteit en positieve druk naar voor. Het ontslag van Ingebrigtsen werd in de Noorse media vol ongeloof onthaald. Ook een aantal spelers reageerden verbijsterd en gingen bij het bestuur aankloppen om hem terug aan te stellen. Tevergeefs.

Ingebrigtsen kon de drastische beslissing maar weinig smaken. Er volgde een lange en pijnlijke vechtscheiding tussen Rosenborg en de coach. Hij bleef verbitterd achter en vocht zijn ontslag aan voor de rechtbank, maar Rosenborg vermeed een proces door zijn ex-coach een grote som uit te betalen. Het geld verzachtte het leed niet, want enkele maanden later haalde Ingebrigtsen bij Eurosport, waar hij inmiddels analist was, snoeihard uit naar het clubbestuur. Het toonde aan dat een en ander nog niet verteerd was…

Koning van Trondheim

Kare Ingebrigtsen ademt Trondheim. In de op twee na grootste stad van Noorwegen zag hij het levenslicht en verdedigde hij als middenvelder de kleuren van Rosenborg BK. In het Lerkendal Stadion werd hij ondergedompeld in de clubfilosofie van de Troillongan, het Rosenborg-DNA liet hem daarna nooit meer los. Als speler én als trainer zorgde hij bij de club van zijn hart voor grote successen. De liefde tussen Ingebrigtsen en Trondheim leek eeuwigdurend, maar het bestuur besliste er anders over.

In zijn thuisland is Kare Ingebrigtsen een klinkende naam. Als speler van Rosenborg maakte hij de eerste periode van sportieve hoogconjunctuur mee: tussen 1985 en 1992 won hij met de topclub vier titels. De 23-voudige international sprong in het oog dankzij zijn volumineus kapsel, maar het waren vooral een groot loopvermogen en dito werkkracht waarmee hij het verschil maakte. Het grootste deel van zijn carrière bracht de middenvelder door bij Rosenborg, afgewisseld met enkele kortstondige passages bij Frigg, Manchester City, Stromsgodset en Lilleström.

In 2007 vroeg hij aan Rune Braseth, de toenmalige technisch directeur van Rosenborg, wat er nodig was om hoofdtrainer te worden bij de club. Het antwoord luidde dat Ingebrigtsen – toen assistent-trainer – eerst ergens ervaring moest opdoen als hoofdcoach vooraleer hij aanspraak kon maken op de T1-positie in het Lerkendal Stadion.

Voorbeeld Eggen

Daarop trok Ingebrigtsen naar Bodo/Glimt. De club uit de provincie Nordland is het kleine broertje van Rosenborg. Het was de ideale tussenstap om zich te bewijzen als hoofdtrainer in het Noorse profvoetbal. Drie jaar was Ingebrigtsen werkzaam bij de liftploeg, maar zijn contract werd er niet verlengd. Talrijke meningsverschillen en tegenvallende resultaten lagen aan de basis van zijn vertrek.

Toen hij vervolgens twee jaar aan de slag was als assistent-trainer bij Viking FK klopte Rosenborg dan toch aan. De Noorse recordkampioen strandde vier jaar op rij naast de titel en wilde met de gewezen speler terug naar de basis. Een dringende omwenteling met een coach die het huis door en door kende was nodig: Ingebrigtsen was de geknipte man voor de klus.

Zowel bij Bodo/Glimt als bij Rosenborg stapte de coach nooit af van zijn tactische opvattingen. Ook bij KV Oostende zal hij steeds uitgaan van een 4-3-3-opstelling, gekruid met positief en aanvallend voetbal. Kenmerkend in zijn benadering zijn wijde aanvallende vleugelspitsen ondersteund door flankverdedigers die zich offensief uitleven. Zijn inzichten pikte Ingebrigtsen op als speler onder de toenmalige succestrainer van Rosenborg, Nils Arne Eggen (14 titels en 6 bekers). De legendarische Eggen stond destijds gekend voor zijn aanvallende patronen en variaties op de 4-3-3-opstelling. Niet toevallig is Eggen nog steeds Ingebritsens grote voorbeeld.

In Noorwegen zullen de prestaties van KV Oostende op de voet gevolgd worden: Noorse voetbalkenners zijn namelijk erg benieuwd of Ingebrigtsen het in zich heeft om ook buiten de landsgrenzen te slagen.

Olivier Plancke

Ingebrigtsen brengt assistent niet mee

Kare Ingebrigtsen verklaarde eerder dat hij Erik Hoftun wil meebrengen naar Oostende. De oud-speler was eerder al assistent onder Ingebrigtsen bij Rosenborg. Bij KVO luidt het echter dat er geen ruimte is voorzien voor een extra staflid. Ingebrigtsen wordt er ondersteund door Franky Van der Elst (assistent-trainer), Patrick Creemers (doelmannentrainer) en Joost Desender (fysiektrainer). Ook een vervanger voor technisch directeur Hugo Broos is niet aan de orde, Guy Gheysel zal die taak combineren met zijn functie als hoofdscout. Ingebrigtsen probeert de Nederlandse taal op te pikken. Om zich sneller te kunnen integreren in België nam hij zijn vrouw Hege en dochter Leah mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier