Karlo Letica: nieuwe doelman van Club Brugge is een duiker (+video)

Karlo Letica © Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Met de jonge Kroaat Karlo Letica kocht Club een keeper met een uitzonderlijk profiel.

Karlo Letica (21) komt net als Stipe Pletikosa, Danijel Subasic en Lovre Kalinic uit de befaamde keepersschool van Hajduk Split. Keeperstrainer Tonci Gabric kent hem al sinds hij er tien jaar geleden als kleine jongen in de jeugdacademie aankwam en omschreef hem ons anderhalf jaar geleden als een door zijn lengte en zijn potentieel in Europa zeldzaam profiel.

Bij Club Brugge, dat naar verluidt zo’n drie miljoen voor hem betaalde, tekende de Kroatische belofte-international van 2,02 meter een contract voor vier jaar.

Ook Vedran Runje werkte bij Hajduk met hem. ‘Zes maanden, bij de tweede ploeg, voor ik een jaar geleden keeperstrainer werd bij Antwerp’, zegt hij. ‘Net als Kalinic is hij een indrukwekkende fysieke verschijning én een positief ingestelde jongen. Hij is heel groot, maar toch snel en flexibel; en hij is ook nog vrij jong, maar toch al matuur in het hoofd. Dat bewees hij het voorbije seizoen: hij kwam terug van een uitleenbeurt in tweede klasse bij NK Rudes, waarmee hij kampioen speelde, kreeg opeens zijn kans bij Hajduk en greep die onder de grote druk van fans en media die daar heerst. Ik verwacht geen aanpassingsproblemen in Brugge, waar hij bovendien met Ivan Leko en Tomislav Rogic twee landgenoten in de staf zal treffen. Op basis van zijn prestaties, zijn leeftijd en zijn potentieel zeg ik: Club deed een hele goeie zaak. Ik denk dat hij volgend seizoen al punten voor hen zal pakken.’

De voorbije maanden werd hij gehypet en in verband gebracht met Europese topclubs. De vraag die zich opdringt, is: is hij echt zo goed? De Kroatische journalist en Hajdukwatcher Tomislav Gabelic moet erom lachen. ‘Hij speelde nog maar een twintigtal wedstrijden in het eerste van Hajduk, maar zijn start was alleszins geweldig: in Rijeka stopte hij een strafschop, waardoor er daar voor het eerst in vijf jaar werd gewonnen; en tegen Istra 1961 kopte hij in de 95e minuut de winning goal binnen. Wat wil je dan dat ik zeg? ( lacht) Laat ons zeggen dat hij een talent is dat kan uitgroeien tot een heel goeie keeper. Vergeet niet dat zijn vroege doorbraak een verrassing was. Hij speelde zelfs nog met een studentencontract van zo’n tienduizend kuna, wat niet eens tweeduizend euro is. Toen ze hem inderhaast een mooi, meerjarig profcontract voorlegden, was het al te laat, want er circuleerden al geruchten over buitenlandse interesse.’ In maart stond Letica zelfs opeens op de voorpagina van de Spaanse sportkrant Marca als doelwit van Real Madrid. ‘Dat was hier groot nieuws, want niemand wist van iets en het werd ook nooit officieel bevestigd, maar iedereen nam dat bericht over.’

Net als Ivan Perisic is Letica afkomstig van Omis, het ‘piratenstadje’ langs de Adriatische kust. ‘Zijn vader bezit een cruiseboot waarmee hij in de zomer met toeristen tussen Split en Dubrovnik vaart’, weet Gabelic. ‘Karlo houdt van duiken. Zelfs zonder duikersuitrusting duikt hij meer dan twintig meter diep om op vissen te jagen. Hij is een goeie jongen die heel geliefd was in de kleedkamer van Hajduk.’

De penalty die hij in Rijeka redt, waardoor Hajuk daar voor het eerst in vijf jaar kan gaan winnen

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De winning goal die hij tegen Istra 1961 in de 95ste minuut binnenkopt

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zijn beste saves van het voorbije seizoen

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bekijk ook de cruiseboot van zijn vader

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier