KBVB en Martinez puzzelen aan WK-voorbereiding

Roberto Martínez wil in de WK-voorbereiding rekening houden met de zware belasting van de Belgen in Engeland. © .
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Nu de deelneming aan het WK komende zomer vaststaat, is het tijd voor de voorbereiding. Een stage in Azië lijkt te worden geschrapt.

Een gevarieerd kwaliteitsvol programma. Dat is, in vage termen, wat Roberto Martínez wil in de aanloop naar het WK in Rusland. Die eindronde start op 14 juni 2018 in Moskou, met een wedstrijd van het gastland, ondergebracht in groep A. Waar de andere landen terechtkomen, moet blijken uit de loting op 1 december in Moskou. Dat is ook de plaats waar de Rode Duivels straks hun basiskamp hebben. Dat slaan ze op in de Moscow Country Club in Nachabino, een kilometer of dertig van het hartje van de Russische hoofdstad.

Of de Belgen reekshoofd zijn, zal afhangen van de uitslagen van de komende interlands. De FIFA gaat voor het eerst alle landen in de vier potten indelen op basis van de ranking en neemt daarbij die van oktober als uitgangspunt. Daarbij geldt deze beperking: landen uit dezelfde confederatie kunnen niet in dezelfde groep worden uitgeloot. Europa vormt daar, gezien het aantal deelnemers, wel een uitzondering op. Daarvan mogen er bij loting maximaal twee in één groep. Als we de ranking van september nemen, is België, momenteel vijfde, op 1 december één van de acht reekshoofden (de beste zeven + Rusland, 64e op de ranking). Maar de interlands tegen Bosnië en Cyprus kunnen nog veel bepalen.

Omdat ons land al is geplaatst, kan wel werk worden gemaakt van de voorbereiding op het WK. Algemeen gesteld wil Martínez dus ‘een gevarieerd kwaliteitsvol programma’. Lees: sterke tegenstanders, uit zoveel mogelijk verschillende confederaties. De onderhandelingen lopen, maar worden pas gefinaliseerd na de loting op 1 december. Fictief: stel dat België wordt ondergebracht in een groep met Spanje, bij kwalificatie zeker in pot 2, dan is een onderlinge oefenwedstrijd in het voorjaar uitgesloten. Martínez wil wel tegen sterke tegenstanders sparren om op alles voorbereid te zijn, maar hij wil ook rekening houden met de zware belasting van de Belgen in Engeland. Verscheidene internationals pleitten in de aanloop naar Frankrijk voor een korte vakantie voor de start van de stage. Marc Wilmots negeerde dat toen.

Wilmots verzette zich wel tegen – financieel lucratieve – reizen naar het buitenland. Daar lijkt Martínez minder tegen. De KBVB plande er zo eentje in november, terwijl de Europese barrages worden gespeeld. Die wedstrijden vinden plaats op 9-11 november (heen) en 12-14 november (terug). Een winstgevende deal met Zuid-Korea was zo goed als rond, China was een eventuele back-up. Zoals het er maandag naar uitzag, zou dat niet doorgaan. Officieel vanwege de spanningen in Zuid-Korea met het buurland Noord-Korea, en omdat er in China nog geen tweede oefenpartner is gevonden. Maar ook omdat een aantal internationals al direct liet weten daar weinig zin in te hebben. November is in clubverband Europees belangrijk, met nog twee wedstrijden in de poulefase van de Champions League. Een kleine blessure is dan rap gevonden. Om de relaties met hun clubs niet te bruuskeren én om het risico te vermijden dat je met een B-ploeg op stage naar Azië moet, werd maandag overwogen de trip te schrappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier