KBVB steunt clubs in aansluiting van vluchtelingen en asielzoekers

Bondsgebouw in Brussel © Belga Image

De voetbalbond koos zestien pilootclubs uit die financiële steun krijgen.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdagavond in het Constant Vanden Stockstadion van RSC Anderlecht haar eerste infosessie gegeven over het project ‘Iedereen op het veld’. In samenwerking met haar amateurvleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF, de Pro League en Fedasil beoogt de KBVB de vlottere integratie en aansluiting van vluchtelingen en asielzoekers in de Belgische voetbalclubs.

‘Als we een project lanceren met de naam “Iedereen op het veld”, moeten we ook de daad bij het woord voeren’, zei Hedeli Sassi, die de infosessie leidde. ‘Onze bedoeling is om de drempels voor de clubs te verlagen en liefst te laten verdwijnen.’

Het project gaat uit van de ideologie dat voetbal de sociale integratie van vluchtelingen en asielzoekers vergemakkelijkt.

Tijdens de infosessie bleek dat de administratieve rompslomp die gepaard gaat met de aansluiting en het verzekeren van de asielzoeker of vluchteling voetbalclubs afschrikt. De Wereldvoetbalbond FIFA legt haar federaties strikte regelgeving op, maar de KBVB zoekt tussen de regels door naar oplossingen. Voortaan zal het in België makkelijker zijn om vluchtelingen en asielzoekers aan te sluiten. Nu wil de voetbalbond met informatieverlening en ondersteuning ook het gebrek aan kennis wegwerken.

De KBVB koos zestien pilootclubs uit, waaronder ook Oud-Heverlee Leuven, die financiële steun krijgen. Daarnaast informeren de KBVB en haar partners de clubs over de mogelijkheden om vluchtelingen en asielzoekers als vrijwilliger (steward, kookouder, …) in te schakelen. Ten slotte kwamen ook de valkuilen met betrekking tot de financiën, de taal-, cultuur- en communicatiebarrières aan bod.

‘Alleen vanuit een voetbalcontext lukt dit allemaal niet. Het moet een coherent verhaal zijn. Behalve bij de voetbalclubs gaan we dus ook langs bij andere organisaties, zoals gemeenten en OCMW’s, om hen te sensibiliseren en op de hoogte te brengen van de mogelijkheden. Op financieel en communicatief vlak zijn er heel wat samenwerkingen mogelijk met verschillende actoren’, aldus Sassi.

Het project wordt financieel gedragen door Fedasil. Woensdagavond is er ook een infosessie in Leuven, nadien zijn Kortrijk, Genk, Antwerp en Gent nog aan de beurt