KBVB-voorzitter Gérard Linard: ‘Liefst een Franstalige opvolger’

Gérard Linard © BELGAIMAGE
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De bondsvoorzitter neemt eind juni afscheid, een reden te meer om hem nog eens aan het woord te laten. Vijf pittige vragen.

Waarom wilde u de beker niet overhandigen aan de spelers van KV Mechelen?

GÉRARD LINARD: Ik wilde mijn neutraliteit tonen. Ik zag me geen handjes geven aan en champagne drinken met mensen die genoemd worden in een matchfixingzaak. Ik vel geen voorbarige oordelen. Natuurlijk is men onschuldig tot het tegendeel bewezen wordt.

Welke keuze ik ook gemaakt zou hebben, het zou in ieder geval bekritiseerd worden. Als ik de trofee overhandigd zou hebben, zouden de tegenstanders van KV Mechelen me verweten hebben dat ik voor die club partij koos. En nu ik hem niet heb gegeven, verwijt men me dat ik partij kies tégen KV Mechelen.

Hoe ziet u operatie Propere Handen verder evolueren? Wat met de toekomst van KV Mechelen en Waasland-Beveren? En de procedure van Malinois bij de burgerrechtbank? Komt de kalender voor volgend seizoen in gedrang?

LINARD: De bond heeft een kalender opgesteld voor de behandeling van de gevallen van KV Mechelen en Waasland-Beveren. Volgens die kalender zal er een beslissing genomen zijn voor 30 juni. Nu bestaat het risico dat de burgerrechtbank ons een andere timing oplegt. Dan moet de bond zich daarnaar schikken. KV Mechelen gaat in kort geding met het argument dat onze timing te krap is. Als er geen definitieve beslissing is voor eind juni, zal KV Mechelen volgend seizoen in 1A spelen, en ook in de Europa League, behalve als de UEFA dat verbiedt.

Eind vorig jaar was er de gemiste campagne van de Rode Duivels in de Nations League en het begin van operatie Propere Handen. U had beter afstand gedaan van het voorzitterschap in juli 2018, in de euforie van het WK!

LINARD: Nee, zo zie ik het niet. Het klopt dat de uitschakeling in de Nations League pijn gedaan heeft. Omdat we die trofee in de eerste editie van het toernooi hadden kunnen binnenhalen. En ook omdat een overwinning enkele miljoenen zou hebben binnengebracht.

Ik heb het parcours van de Duivels besproken met Didier Deschamps. Hij zei dat hij het begrijpelijk vond dat de ploegen die een goed WK gespeeld hadden, het vervolgens moeilijk hadden in de Nations League. Hij verklaarde dat met een volgens hem logische decompressie.

U hebt heel wat bondsbestuurders ontmoet in Rusland. Hoeveel van hen hebben u gezegd dat ze het abnormaal vonden dat België het EK 2020 niet kan ontvangen in een echt nationaal stadion?

LINARD: Dat was niet echt een gespreksonderwerp. Voor de bondsmensen van Panama, Tunesië, Japan of Brazilië is het nationale stadion in Brussel geen prioriteit. De Engelsen, van hun kant, hadden er dan weer baat bij dat Brussel zich moest terugtrekken, aangezien zij die matchen gekregen hebben die bij ons hadden moeten doorgaan. Het is natuurlijk jammer dat zo’n generatie in een oud stadion moet voetballen. De bond gaat nu proberen om de politiek verder te overtuigen om het Koning Boudewijnstadion te verbouwen. Ik zie in ieder geval dat het overal beter is dan in België, of het nu in Cyprus, Schotland of zelfs IJsland is. En wanneer ik zie wat voor stadions de landen in het Oosten kunnen bouwen met middelen die veel beperkter zijn die van ons…

Als er geen definitieve beslissing is voor eind juni, zal KV Mechelen volgend seizoen in 1A spelen.

Gérard Linard

Hoe ziet u de verkiezing van uw opvolger, in een goeie maand?

LINARD: Tot nu toe heeft nog niemand zich officieel kandidaat gesteld. Voor het evenwicht in de bond zou ik het goed vinden dat de toekomstige voorzitter Franstalig zou zijn, aangezien de raad van bestuur voor het grootste deel uit Vlamingen bestaat.

Voor de rest zal de rol van voorzitter vooral protocollair zijn, zo voorzien de nieuwe statuten van de Belgische voetbalbond. Het dagelijks beheer zal toevertrouwd worden aan de administratie. En er moet verder gewerkt worden aan de toenadering tussen het prof- en het amateurvoetbal. Dankzij Bart Verhaeghe en Mehdi Bayat zijn we erin geslaagd het welzijn van het Belgisch voetbal prioritair te maken, boven de individuele belangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier