KBVB zet vaart achter actieplan tegen hartproblemen

© Thinkstock.com

De Belgische voetbalbond wil het plan klaar hebben tegen de start van volgend seizoen.

In het Naamse Schaltin zeeg een 23-jarige voetballer zondag tijdens de opwarming in mekaar na een hartstilstand.

“Begin dit jaar verscheen het verhaal dat de KBVB alle 400.000 spelertjes van de bond medisch gaat testen. Dat klopt niet,” zegt KBVB-woordvoerder Stefan Van Loock in enkele kranten. “Het is wél de bedoeling om tegen begin volgend seizoen een plan klaar te hebben om spelers te screenen op mogelijke hartproblemen.”

“Hoe we dat praktisch gaan aanpakken, vanaf welke leeftijd, hoe vaak, wat dat kost en wie dat gaat betalen: dat komt allemaal in dat plan te staan.”

“Er is een werkgroep samengesteld om het plan op te stellen, met daarin vooral dokters. Onder anderen de bekende cardioloog Pedro Brugada en onze bondsarts Kris Van Crombrugge.”

Sensibilisering

“Het initiatief moet de voetbalwereld overstijgen, maar mag ook geen ontradende werking hebben,” vult Van Crombrugge aan. “Daarom plannen we een sensibiliseringscampagne, die sporters warm moet maken voor een hartscreening.”

“Verplichten is in deze geen optie, omdat een hartscreening bij spelertjes jonger dan 12 jaar geen eenduidig beeld geeft. 400.000 Belgische voetballers screenen is bovendien duur.”

“Het laatste wat we willen, is dat de prijs van een screening een drempel zou zijn voor ouders die hun kind willen laten voetballen. Want sporten is gezonder dan niet sporten.” (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier