KBVB zoekt helemaal geen nieuwe CEO

Huidig CEO van de KBVB, Gérard Linard, hoopt zijn moment de gloire te beleven op het EK 2016. © BELGA
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

De Keersmaecker beloofde Linard ‘moment de gloire’ op Euro 2016 in Frankrijk, zo weet Sport/Voetbalmagazine.

Zes weken voor het interim-mandaat van Gérard Linard afloopt, is er geen spoor van een vacature voor de functie van CEO bij de KBVB. Geïnteresseerden uit binnen- en buitenland die ernaar op zoek gingen, kwamen van een kale reis thuis. De verklaring is simpel: er ís geen vacature. Linard is namelijk niet van plan om terug te treden op 30 september 2015.

De 72-jarige Waal volgde de in januari ontslagen Steven Martens op en hielp vervolgens François De Keersmaecker aan zijn herverkiezing als bondsvoorzitter. Linard verzekerde De Keersmaecker van de steun van de Franstalige amateurliga, omgekeerd kreeg hij de belofte als CEO te kunnen aanblijven tot 30 juni 2016. Die datum valt midden in het Euro 2016 in Frankrijk, waar Linard zijn moment de gloire hoopt te beleven. Door verzet van de Pro Leagueleden in de raad van bestuur, Johan Timmermans (KV Mechelen) voorop, moest De Keersmaecker echter inbinden en kreeg Linard slechts een mandaat tot 30 september 2015.

Dichtdraaien geldkraan

De verwachting is dat Linards mandaat nu toch zal worden verlengd. Een verlenging die deel uitmaakt van een pact dat de Pro League hoopt te kunnen sluiten met De Keersmaecker. Het betaald voetbal telt vier leden in de raad van bestuur van de KBVB, evenveel als het amateurvoetbal. Met een voorzitter (De Keersmaecker) uit het amateurvoetbal delven de profclubs bij stemmingen vaker dan hen lief is het onderspit. Hun eis nu is: pariteit. Met andere woorden: een extra, tiende bestuurslid.

Door hem nu toch zijn gloriemoment in Frankrijk te gunnen hopen de profs Linard mee achter hun kar te krijgen. Tijdens het overleg vorige week tussen de bondstop en de Pro League (voorzitter Roger Vanden Stock en gedelegeerd bestuurder Pierre François) hield De Keersmaecker de boot nog af. Als hij niet bijdraait, houden de profs het dichtdraaien van de geldkraan naar KBVB en amateurs als drukkingsmiddel achter de hand. Meer duidelijkheid op 3 september 2015, op de volgende algemene vergadering van de Pro League.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier