‘Klopp had al een standbeeld in Dortmund, dat komt er nu ook in Liverpool’

Jürgen Klopp © AFP
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de Champions League-finale, de uitspraken in het dossier Propere Handen en de verrassende Giro-zege van Richard Carapaz.

De Geschillencommissie deed een uitspraak in het voetbalschandaal Propere Handen. Samengevat: KV Mechelen wordt schuldig geacht aan matchfixing en wordt als club zwaar gestraft, Waasland-Beveren blijft daarvan gespaard. Vond je het een verrassende uitspraak?

Jacques Sys: “Het was min of meer te verwachten dat Mechelen als grote schuldige zou aangeduid worden, er lag veel meer bezwarend materiaal op tafel tegen hen dan tegen Waasland-Beveren. Daar is geoordeeld dat er slecht twee bestuurders betrokken zijn, terwijl dat bij Mechelen om meerdere mensen ging. Het had nog erger kunnen zijn, bijvoorbeeld degradatie naar de amateurreeksen.”

“Deze beslissing is hoe dan ook een pijnlijke zaak voor de club. Zoveel traditie, zoveel enthousiasme, een nieuw stadion, net de promotie op zak en een Europees ticket… en dat dan allemaal teniet gedaan zien. Maar ze komen hier ook wel weer boven. Dit soort tegenslagen versterkt de solidariteit in en rond de club, KV Mechelen leeft zodanig dat er zich wel snel weer nieuwe bestuursmensen zullen aandienen om die club op sleeptouw te nemen. Ze zullen zich nu bekocht voelen en in beroep gaan, maar ik hoop voor het Belgische voetbal dat dit dossier snel afgerond wordt. De mensen hebben hun buik vol van het gekibbel en de onduidelijkheid.”

Liverpool klopte Tottenham in de finale van de Champions League met 2-0. Vond je het een goede apotheose van een onwaarschijnlijke CL-campagne?

Jacques Sys: “Neen, het werd geen goede finale. Daarvoor legde de vroege penaltygoal van Salah de wedstrijd al te vroeg in een beslissende plooi. Dan vond ik de finale van de Europa League boeiender. Voor Liverpool vind ik het wel een zeer verdiende bekroning van een prachtig seizoen. Een verzilvering ook van een lang parcours, waarin Jürgen Klopp elk jaar verder bouwde aan zijn ploeg. Daar moest eens iets van komen. Klopp staat voor werkethiek, passie en modern, aanvallend voetbal: veel beweging, snel de bal veroveren en passing vooruit. Klopp stond voor mij al tussen de groten in het trainerspantheon, maar met deze CL-trofee hoort hij daar zeker thuis. Ze gaven hem al een standbeeld in Dortmund, dat zal nu in Liverpool ook gebeuren. En dan te bedenken dat hij tijdens het WK 2006 nog als analist werkte voor een Duitse zender en dat Franz Beckenbauer niet naast hem wilde zitten omdat hij Klopp te min achtte. Daar wordt Beckenbauer tegenwoordig liever niet meer aan herinnerd.”

“Wat de Belgen betreft, vond ik bij Tottenham Vertonghen en Alderweireld degelijk, maar weinig opvallend. Origi deed zich wel opmerken met die invalbeurt en dat knappe doelpunt, maar je moet ook eerlijk durven stellen dat hij verder toch nog steeds wat tekort schiet in het samenspel. Het wordt voor hem tijd om zich nu over een langere periode te doen opmerken en meer te tonen dan enkele flitsen. Ook bij de Rode Duivels, waar hij wel zijn kansen zal krijgen in de komende interlands. Die grote doorbraak mag er stilaan komen voor Origi.”

Met de 26-jarige Ecuadoriaan Richard Carapaz kreeg de fel geanticipeerde Ronde van Italië een onverwachte winnaar. Hoe komt dat?

Jacques Sys: “Het deelnemersveld oogde veelbelovend: met Dumoulin, Roglic, Landa, Bernal, Nibali. Evenwichtiger dan in de Tour werd zelfs beweerd… al vond ik dat toch wat voorbarig. De beloftevolle Bernal moest door een val forfait geven, Dumoulin viel ook snel uit en Nibali wordt toch een dagje ouder. Roglic vertrok daardoor als grote favoriet, maar de conclusie na deze Ronde van Italië is toch dat hij in de grote rondes nog tekort schiet, ondanks de atletische kwaliteiten die hem door kenners toegedicht worden. Roglic begon goed, met een imponerende tijdritzege, maar uiteindelijk blijkt dat hij die vorm geen drie weken kan volhouden. Dat is een belangrijk werkpunt voor hem.”

“Zo kon Carapaz zich onverwacht profileren. Hij eindigde vorig jaar wel al vierde, maar dat was al bij al toch redelijk anoniem. Hij is natuurlijk nog jong en heeft dus flink wat groeimarge, maar het is afwachten of hij dit in andere rondes kan herhalen. In de Tour, als hij die rijdt, krijgt hij straks te maken met specialisten als Froome en Thomas. Carapaz toonde zich een begenadigd klimmer, maar in de tijdritten zal hij het toch moeilijk krijgen: in de Giro verloor hij daar ook telkens tijd op de toppers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier