Opinie

Jacques Sys

‘Knap staaltje vakmanschap van Vanhaezebrouck om alles in korte tijd zo om te buigen’

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Ook vanavond, als Anderlecht in de Champions League tegen PSG aantreedt, zullen weer alle ogen op Hein Vanhaezebrouck gericht zijn, zegt Jacques Sys. ‘Tegen de miljoenenformatie van PSG moet blijken of Anderlecht ook internationaal een stap voorwaarts heeft gezet nadat het eerder thuis door Celtic werd geridiculiseerd.’

Weinig trainers die de voorbije weken zo het voetbalnieuws beheersten als Hein Vanhaezebrouck. De eerste stappen op Anderlecht, de eerste training, de eerste persconferentie, de eerste wedstrijd op KV Mechelen: iedere beweging van Vanhaezebrouck werd door de media gevolgd en uitvergroot. En meestal wordt hij met zijn voornaam genoemd. Het is Hein en het was Weiler. Zijn komst vervult Anderlecht met een zelden geziene gelukzaligheid.

Vanhaezebrouck miste zijn intrede bij Anderlecht niet. Hij zet spelers neer op hun beste plaats, posteerde drie man achteraan, plaatste veel volk op het middenveld en zag Anderlecht vooral in de eerste helft bij vlagen uitstekend combineren. Dat was voor iedereen een verademing na het te steriele spel onder René Weiler. Zelfs Roger Vanden Stock, die zo lang de hand boven het hoofd van de Zwitser hield, was opgetogen, al vroeg hij zich achteraf wel af of er tegen PSG op deze manier kon gevoetbald worden. Vanhaezebrouck, de alleenheerser in Gent, zal het niet graag gehoord hebben.

Het is alsof Anderlecht zichzelf in Mechelen bevrijdde. Een knap staaltje van vakmanschap van Hein Vanhaezebrouck is het om alles in korte tijd zo om te buigen. Door alle heisa rond die overgang en het hoge verwachtingspatroon stonden ook de spelers messcherp, zoals dat bij iedere trainerswissel gaat: dan wil iedereen zich bewijzen. Maar de match in Mechelen is een momentopname die vraagt om bevestiging. Tegen de miljoenenformatie van PSG moet blijken of Anderlecht ook internationaal een stap voorwaarts heeft gezet nadat het eerder thuis door Celtic werd geridiculiseerd.

Voor een gevoel van opluchting heeft het vertrek van Hein Vanhaezebrouck in Gent in alle geledingen gezorgd. Zo gaat dat met trainers: eerst verfrissen ze, dan werken ze verstikkend. De wrange smaak lijkt in de Ghelamco Arena doorgespoeld, met Yves Vanderhaeghe is er aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Op het einde van de wedstrijd tegen Waasland-Beveren werd de naam van de nieuwe trainer zowaar door het publiek gescandeerd.

Het niveau dat AA Gent op de grasmat legde was nochtans zeer matig, maar belangrijk waren alleen de drie punten. Een opsteker voor de club en voor Vanderhaeghe die het ontslag in Oostende als ballast met zich meedraagt. Het kwam er acht weken nadat hij een nieuwe overeenkomst had getekend. De houdbaarheidsdatum van een trainer wordt steeds korter. As het zo verder gaat zijn tegen de jaarwisseling meer dan de helft van de trainers uit eerste klasse A vervangen. Sommigen staan iedere week voor een overlevingsgevecht. Ricardo Sá Pinto bijvoorbeeld die Standard tegen KV Kortrijk gedurfd liet voetballen en weer even mag herademen. In tegenstelling tot KVK-trainer Yannis Anastasiou: die zou zaterdag tegen AA Gent voor een beslissende match staan.

En hoelang valt Albert Stuivenberg bij KRC Genk nog te handhaven? De Nederlander werd zaterdag tegen Excel Mouscron bij zijn twee wissels uitgefloten. Dan wordt het moeilijk. Knap is het dan om als beleidsmaker tegen dat gemor in te gaan. Patrick Janssens liet horen dat er op dit moment geen sprake kan zijn van ontslag van Stuivenberg. Er moet, zegt hij heel terecht, ook in momenten van crisis rationeel en niet emotioneel worden gedacht. De CEO, die voor de komst van Stuivenberg pleitte, stelt vast dat de spelers nog achter de trainer staan en dat er geen reden is om bij te sturen. Maar hoe lang kan je dat herhalen als de resultaten uitblijven?

Zouden ze er bij KRC Genk nog aan denken? Aan een jonge voetballer die daar zijn talent liet opspatten? Kevin De Bruyne voetbalt in de Premier League met Manchester City haast buitenaards en staat op dit moment een trapje hoger dan Eden Hazard. En wie was het die De Bruyne destijds echt lanceerde in Genk? Juist, Hein Vanhaezebrouck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier