Koen Casteels: ‘Nooit nummer één bij Genk’

© IMAGEGLOBE

Koen Casteels (19) gold in de jeugdopleiding van Genk als minstens de evenknie van Thibaut Courtois. Afgelopen zomer verkoos de jonge doelman zich in een Duits avontuur te storten bij eersteklasser Hoffenheim.

“Nooit had ik het gevoel dat ik bij Genk ooit de nummer één kon worden. Omdat zij me dat duidelijk maakten op het einde van 2010”, zegt Casteels deze week in Sport/Voetbalmagazine.

“Wie me die boodschap overmaakte, is niet zo belangrijk. Als jonge gast is dat een ferme mentale klap die eventjes blijft hangen. Gelukkig kon ik snel terugvallen op enkele alternatieven. Het was beter te kiezen voor een club waar ze wel volledig in me geloofden.”

“Bij Hoffenheim is de bedoeling om me heel geleidelijk voor te bereiden op het grote werk. Tom Starke is 31 en Daniel Haas 28. Dat zijn de twee ervaren doelmannen die me voorafgaan.”

“Met mijn 19 moet ik nu vooral met de ogen stelen. Die raad krijg ik dagelijks mee van Zsolt Petry, een voormalige Hongaarse international die in de jaren negentig in België nog uitkwam voor AA Gent en Charleroi. Vanaf het begin oordeelde hij dat de agressiviteit in mijn spel moet verhogen. Hij opteert voor de moderne wijze: ik moet niet constant naar de hoeken zweven en het spektakel verzorgen, maar me laten gelden in mijn strafschopgebied. Die confrontatie was hard, maar correct. Ik kon me dus vinden in zijn uitleg.”

“Wekelijks speel ik nu – om mijn ritme te onderhouden – mee in de Regionalliga, wat overeenkomt met onze vierde klasse, met de U23. Daarnaast mocht ik bij de bekerwedstrijden tegen FC Köln en Borussia Mönchengladbach op de bank van de eerste ploeg zitten. De eerste doelman was toen immers buiten strijd met een hersenschudding.”

“Ik schrok ongelofelijk van het niveau bij die zogenaamde beloften, waar wij in competitie treden met onder andere Bayern München. Dat ligt, met alle respect, een pak hoger dan de invallerswedstrijden in België. Wij draaien mee in de subtop, maar de druk bestaat om toch mee te strijden voor de promotieplaatsen.” (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier