Kompany: ‘In Engeland vraagt niemand zich af waarom Lukaku bijna niet speelt’

© Belga

Sport/Voetbalmagazine zocht Vincent Kompany op in Manchester.

Sport/Voetbalmagazine zocht Vincent Kompany op in Manchester. De aanvoerder van Man City en de Rode Duivels gaat geen thema uit de weg.

Woensdag speelt België een oefeninterland in en tegen Griekenland, het is de eerste stap naar de WK-kwalificatiecampagne die in september start. Het ultieme doel: het WK 2014 in Brazilië. Daar moéten de Rode Duivels – waar al enige tijd in termen van ‘gouden generatie’ gesproken wordt – bij zijn.

“Ik denk dat het ons al een heel eind vooruit zou helpen als de media zouden stoppen met ons zo te noemen”, reageert Kompany in Sport/Voetbalmagazine. “Het zijn in ieder geval niet de spelers die die term hebben bedacht. Begrijp me niet verkeerd: ik zoek geen excuses, maar het is pas sinds kort dat ik steeds dezelfde jongens terugzie bij de Rode Duivels. En ik speel nochtans al acht jaar voor de nationale ploeg.”

“We hebben nu een generatie die nog tien jaar samen kan blijven. Dat wil ook zeggen dat je hen nog tien jaar moet geven vooraleer je hen echt kunt beoordelen. Ik zeg niet dat je daadwerkelijk tien jaar moet wachten, maar het heeft weinig zin om een hele generatie te beoordelen na amper een jaar.”

“Lukaku en Hazard zijn echt nog jonge jongens. Bij City ben ik een van de jongste spelers, terwijl ik bij de Rode Duivels dan weer een van de anciens ben. Dat zegt genoeg.”

“Dat Lukaku mag invallen is goed teken” De verdediger van Man City gaat in het interview ook even dieper in op de toekomst van enkele jonge collega’s bij de Rode Duivels. Zoals Eden Hazard en Romelu Lukaku, die bij Chelsea weinig aan spelen toe komt. Had Lukaku niet beter een tussenstap ingelast?

Kompany: “Neen. In Engeland vraagt niemand zich af waarom Romelu niet vaker aan spelen toekomt. Dat hij al een paar keer mocht invallen is een goed teken. Ik vind het normaal dat je naar een betere competitie verkast op het moment dat je het niveau van de competitie waarin je speelt bent ontgroeid.”

“Momenteel zijn er heus geen alarmerende signalen wat Romelu betreft. Dat een grote club als Chelsea hem op zo’n jonge leeftijd al heeft ingelijfd is een serieuze blijk van vertrouwen.”

“Hazard kan in elke competitie mee”

En over Eden Hazard, is hij al klaar voor de Premier League? “Als je zoveel kwaliteiten hebt als Eden Hazard, kun je in eender welke competitie mee”, aldus een overtuigde Kompany.

Tot slot heeft de Rode Duivel nog enkele woorden van lof voor Thomas Vermaelen en Marouane Fellaini: “Toen ik vier jaar geleden naar City kwam, was ik de enige Belg in de Premier League. Al had je ook nog wel Carl Hoefkens die met WBA promoveerde. Ik denk dat de goede prestaties van Marouane Fellaini en Thomas Vermaelen ervoor gezorgd hebben dat de Belgische spelersmarkt hier nu als interessant wordt beschouwd.” (TB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier