Kopenhagen mikt op minstens 11.000 toeschouwers tijdens EK-duels

Spelen België en Denemarken dit EK voor duizenden supporters? Kopenhagen hoopt het alleszins. © Belga Image

Het Deense Kopenhagen wil komende zomer tijdens de EK-duels minstens 11.000 toeschouwers per wedstrijd ontvangen in het Parkenstadion, waar de Rode Duivels op 17 juni het thuisland in de ogen kijken, zo maakte de Deense overheid donderdag bekend.

‘EURO2020 is een uniek en historisch evenement in Denemarken. De overheid heeft dan ook het licht op groen zet voor minstens 11.000 toeschouwers in de vier wedstrijden in het Parkenstadion’, zo bevestigde Joy Mogensen, de Deense minister van Sport en Cultuur.

Afhankelijk van de coronacijfers kan er echter beslist worden om meer of minder fans toe te laten. ‘Wij hebben de Deense Voetbalbond DBU en de UEFA laten weten dat we bij een eventuele corona-uitbraak kunnen beslissen om de wedstrijd achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Op zo’n moment zou het niet verantwoord zijn om toeschouwers in het stadion te laten.’

Momenteel laat Denemarken dagelijks een zevenhonderdtal besmettingen noteren. Het land zou in de toekomst een digitaal coronapaspoort willen uitrollen.

De beslissing komt er een week nadat de Europese Voetbalconfederatie UEFA bekendmaakte geen lege stadions te willen tijdens EURO 2020, dat vanwege de coronapandemie al met een jaar moest worden uitgesteld. Organisatoren staan zo met de rug tegen de muur om toch toeschouwers toe te laten, anders dreigen ze hun wedstrijden kwijt te spelen. Begin april moeten de twaalf gastlanden aan de UEFA laten weten hoeveel toeschouwers ze komende zomer verwachten te kunnen ontvangen in hun stadions. Daarnaast moeten ze een ‘back-upscenario’ indienen. Eerder op donderdag liet Sint-Petersburg al weten dat 30.000 toeschouwers de EK-wedstrijden zullen kunnen bijwonen. De Rode Duivels werken daar hun groepswedstrijden af tegen Rusland en Finland.

Het Uitvoerend Comité van de UEFA vergadert op 19 april over EURO2020, aan de vooravond van het jaarlijkse congres in Montreux.