Koppen blijven rollen in 1B

Dennis van Wijk © belgaimage
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

In de 1ste klasse B wisselde dit seizoen al 75 procent van de clubs van hoofdcoach.

KSV Roeselare wisselde dit seizoen zelfs al twee keer van hoofdcoach: eind september werd Arnauld Mercier ontslagen en opgevolgd door Dennis van Wijk, die vorige week zelf werd ontslagen. Eerder dit seizoen werd de Nederlander ook al ontslagen bij reeksgenoot Oud-Heverlee Leuven.

Feit is dat in 1B de druk ontzettend groot is. Slechts 2 van de 8 clubs ontsloegen er hun coach nog niet: Beerschot en Union.

KSV Roeselare speelde vorig seizoen voor de promotie naar 1A, maar daar bleek het dit seizoen in de almaar sterker wordende B-profreeks op geen enkel moment toe in staat. Na vier opeenvolgende nederlagen voor de winterstop is het zelfs uit de top 4 gevallen en riskeert het de play-downs voor degradatie naar het amateurvoetbal te moeten spelen. Volgens CEO Johan Plancke en voorzitter Yves Olivier was nog verder samenwerken met Van Wijk onmogelijk geworden. Onder meer door een verschil in golflengte. Maar ook door de signalen die zij vanuit de kleedkamer kregen over de manier waarop hij daar tekeerging. Hijzelf noemt dat ‘drive creëren’.

Als reden voor zijn ontslag haalde Van Wijk aan dat hij weigerde de Chinees Jiajun Xu in de selectie van 18 namen voor de wedstrijd tegen Beerschot op te nemen. Volgens hem is de oorzaak van de problemen dat er binnen de club verschillende stromingen zijn die elk hun speler(s) willen zien spelen.

Sinds de zomer van 2016 is KSVR in handen van de Chinese zakenvrouw Dai Xi Liu. Haar broer Dai Yongge is eigendom van de Chinese club Beijing Rehne FC en samen bezitten ze 75 procent van de aandelen van de Engelse tweedeklasser Reading FC. Ook goed thuis op Schiervelde is Jacques Lichtenstein, de Belgische spelersmakelaar die in de zomer van 2016 de familie Dai naar Roeselare leidde.

Nieuwe hoofdtrainer van KSVR is Jordi Condom, de Spanjaard die eerder dit seizoen ontslagen werd bij KAS Eupen. Werden ook bij de technische staf gehaald: Jan Van Steenberghe, ex-keeperstrainer van onder meer Club Brugge, en Michael Wallace, die overkomt van Reading FC.

Zij moeten de ploeg in de resterende vijf speeldagen alsnog tussen de eerste vier proberen te plaatsen. De achterstand op de vierde in het algemeen klassement, Lierse, bedraagt momenteel vijf punten. Eerstvolgende wedstrijd is de verplaatsing van zaterdag naar leider Cercle Brugge. Daarna volgen nog Tubeke (uit), Union (thuis), Lierse (uit) en Oud-Heverlee Leuven (thuis).

Van Wijk tekende vijf dagen na zijn vertrek voor KV Mechelen, de laatste in 1A, en nam uit Roeselare zijn assistent Frederik Vanderbiest mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier