‘Kortrijk kan nog altijd hetzelfde meemaken als Westerlo’

© Belga

KV Kortrijk kan zaterdag mits winst tegen Genk een belangrijke stap richting play-off 1 zetten. Trainer Hein Vanhaezebrouck verklaart het succes.

KV Kortrijk kan zaterdag mits winst tegen Genk een belangrijke stap richting play-off 1 zetten. Daar komt op 24 maart ook nog eens een voor Kortrijk historische bekerfinale bij.

Zeer straffe kost, want tijdens de vorige zomer zag Hein Vanhaezebrouck met onder meer Sven Kums, Davy De Beule, Guiseppe Rossini en Glen Verbauwhede heel wat kwaliteit vertrekken.

Of is deze ploeg toch sterker dan die van vorig seizoen? “De kérn is sterker, de posities van 12 tot 21 zijn beter ingevuld, en dat laat mij toe om veel te wisselen”, verduidelijkt Vanhaezebrouck in een interview met Sport/Voetbalmagazine.

Groter in de breedte

En de posities 1 tot 11? “Misschien zaten er vorig seizoen enkelen bij met iets meer. Dat blijkt ook uit de individuele rangschikkingen: in tegenstelling tot toen vind je nu niemand van ons vooraan in de klassementen van de beste doelpuntenmakers, de meeste assists of de verdienstelijkste spelers.”

“We staan wel op kop wat betreft wisselspelers die scoren: zeven keer gebeurde het al dat iemand die inviel een doelpunt maakte. Het toont aan dat de middelen in de breedte groter geworden zijn. Dat en het feit dat we al twaalf keer de nul hielden, is de reden waarom we nu al meer punten tellen.”

“Maar was vorig seizoen Mboyo gebleven, dan hadden we ook toen tot het einde meegedaan voor play-off 1. Dat is nog altijd KV Kortrijk: in plaats van er tijdens de winterstop naast Mboyo en Rossini een bruikbare spits bij te halen, moet er één verkocht worden; en dat maakt dat deze club nog altijd precies hetzelfde kan meemaken als Westerlo momenteel.”

“In tegenstelling tot bijvoorbeeld Zulte Waregem, waar ze problemen kennen en ondanks dure wissels in de staf en dure zomertransfers nu ook nog voor de meeste andere clubs onbetaalbare kwaliteit als Leye en Berrier aantrekken. Daarmee zorgden ze er niet alleen voor dat ze uit de problemen geraken, maar ook dat ze volgend seizoen weer een rol van betekenis zullen spelen.”

“Promovendus Bergen deed hetzelfde door Nong en Jarju binnen te halen. Gelukkig is het hier al vier jaar niet gebeurd, maar wat mochten wij met Nieuwjaar eens in de penarie zitten? Als je een constante factor in eerste wil zijn, moet je die financiële marge proberen te verruimen.” (CV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier