Kortrijk-speler Ismaïl N’Diaye betrapt op doping

© Belga

De Senegalese middenvelder die in Frankrijk werd opgeleid en vorige zomer naar Kortrijk kwam, riskeert een schorsing van twee jaar.

De wedstrijd KV Kortrijk-Bergen van 11 februari krijgt nog een juridisch staartje voor de 24-jarige Ismaïl N’Diaye, die in die partij op het middenveld Nebojsa Pavlovic verving. N’Diaye onderging na de wedstrijd een dopingcontrole en werd daarbij positief bevonden.

De zaak is nu in handen van het Vlaamse dopingtribunaal. De regelgeving voor voetballers aangesloten bij de KBVB inzake doping is vrij ingewikkeld, maar voor profclubs in Vlaanderen is dat dopingtribunaal bevoegd.

Ondervoorzitter Guy Craybex bevestigt het bestaan van het dossier. “De speler heeft niet om een contra-expertise gevraagd.” Het gaat wel degelijk om een positieve controle, zegt Craybex, niet om een geval van problemen met whereabouts. Op dat vlak zijn de voetbalclubs zeer goed georganiseerd, zegt hij.

De bondsprocureur bij de Belgische voetbalbond werd op de hoogte gebracht van het bestaan van het dossier. Er wordt nu op het dopingtribunaal een commissie samengesteld, bestaande uit een voorzitter en twee bijzitters. Die zullen de speler horen en het dossier onderzoeken.

Twee jaar schorsingWelke straf staat N’Diaye mogelijk te wachten? Craybex: “Het Vlaams dopingtribunaal past de WADA-code toe. In principe is dat twee jaar schorsing.”

“Welk product daarbij is gevonden, of welk prestatiebevorderend effect het heeft, maakt in principe niet zoveel uit. De vaststelling van de aanwezigheid van een product in een lichaam is voldoende.”

Primeur
Doping op profniveau komt in het voetbal weinig voor, N’Diaye is voor het Vlaamse dopingtribunaal een primeur. De Senegalees kreeg zijn opleiding bij Cannes en verhuisde daarna naar Caen. Toen hij in juni einde contract was, tekende hij voor KV Kortrijk. Hij kwam dit seizoen in ongeveer een derde van de wedstrijden van Kortrijk aan de aftrap, voornamelijk als verdedigende middenvelder.

KV Kortrijk wenste, door ons gecontacteerd, geen commentaar te geven op het dossier. (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier