KRC Genk is niet meer vleugellam

Dieumerci Ndongala wordt afgestopt door Sébastien Siani. © BELGA IMAGE

Genk is samen met Standard de revelatie van play-off 1, maar of dat volstaat voor een Europees ticket, is nog niet zeker.

Hartstochtelijk applaudisseert de Genkse aanhang voor eregast Wesley Sonck, zoals het eerder deed voor andere kampioenenmakers Branko Strupar en Souleymane Oulare: centrumspitsen die gemiddeld uit twee kansen één goal maakten. Die efficiëntie mist het huidige KRC Genk vooralsnog. Het mag dan veel complimenten krijgen over de stijgende kwaliteit van het spel, als je topschutter amper vijf goals heeft gemaakt, moet het achterin al stevig vastzitten wil je als ploeg overwinningen boeken en de achterstand wegwerken.

Dat moet, wil Genk Europees voetbal halen. Dat blijft hét doel, maar om niet nog meer druk te zetten, bekijkt Philippe Clement het van wedstrijd tot wedstrijd. Het eerste plan blijft om als vierde (of vijfde, aangezien Standard al een Europees ticket heeft) van play-off 1 tegen de winnaar van play-off 2 te voetballen. ‘We zullen zien of er meer in zit voor ons, de komende weken’, verwoordde de Genkse trainer het.

Genk heeft alvast troeven waar bijvoorbeeld Anderlechttrainer Hein Vanhaezebrouck jaloers mag op zijn. ‘Het moeilijkste voor mij op dit moment is elf spelers kiezen’, gaf Clement na de zege tegen paars-wit aan. ‘Want ik zie er tijdens de week veel meer die klaar zijn om te starten.’

Het maakt dat de revelatie van de heenronde, Siebe Schrijvers, niet meer van de bank af geraakt, en dat de duurste aankoop aller tijden, Marcus Ingvartsen, medetopschutter bij Genk, niet eens meer in de kern geraakt.

Flanken

Wie wel wekelijks start, is Dieumerci Ndongala, de aankoop die ex-CEO Patrick Janssens in januari zwaar werd aangerekend: ‘Is dat alles wat ze konden halen?’, was een veelgehoorde reactie. Toen Ndongala zijn debuut maakte, floot een deel van het publiek hem uit, al is iedereen in Genk dat al lang vergeten.

Zaterdag geselde hij een uur lang zijn tegenstander op de rechterflank. Aan de overkant deed Leandro Trossard het nog beter. Negentig minuten lang bewoog het enige Genkproduct dat de laatste weken nog de basiself haalt kwiek en geïnspireerd langs de linkerflank.

Het maakt dat de thuisploeg, bijna de hele reguliere competitie vleugellam omdat de flankspelers in de lappenmand lagen of gebrek aan vertrouwen hadden, nu plots wél vleugels heeft. Die gebruikt het nog altijd onvoldoende, bleek uit een opmerking van Clement. Hij zei dat hij het centrale duo Pozuelo-Malinovski bij de rust had moeten corrigeren omdat ze zich niet aan de afspraken hielden maar verder korte combinaties bleven zoeken in een overbevolkt centrum.

Het enige minpunt blijft het geknoei met kansen, met vier centrumspitsen die dit seizoen veertien doelpunten maakten (2,5 per spits). Maar voor het Genkse publiek is het al lang goed. ‘Merci Racing’, zong de aanhang zaterdagavond de spelers toe die het in december nog op fluitconcerten onthaalde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier