KRC Genk levert in België meeste spelers af aan topcompetities, Ajax wereldwijd op nummer 1

Sander Berge is met 21,5 miljoen euro Genks duurste uitgaande transfer ooit. © BELGAIMAGE

Ajax is momenteel de club die het grootste aantal spelers heeft geleverd aan clubs uit de vijf grote competities (Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk). Racing Genk is de beste Belgische springplank, voor RSC Anderlecht en Club Brugge. Dat berekende het researchbureau CIES.

Met 22 spelers voert Ajax de lijst aan, voor Benfica (21) en Red Bull Salzburg (20). In de top-15 staan ook 3 Belgische teams. Racing Genk staat op de zesde plaats met 16 spelers. Anderlecht is met 13 spelers tiende, voor Club Brugge (11 spelers). Nederland telt in de top-15 enkel nog PSV met 6 spelers. Opvallend: ook de B-teams van Real Madrid (vierde plaats) en Barcelona (elfde plaats) staan hoog genoteerd.

Buiten de vijftien beste clubs komen we ook nog KAA Gent (7), Standard (5), KV Oostende, Moeskroen, STVV, Zulte Waregem (elk 3), Waasland-Beveren, Lierse (elk 2), KV Kortrijk, Antwerp en Charleroi (elk 1) tegen in de lijst.

Het eerste niet-Europese team in de lijst is het Argentijnse Boca Juniors op plaats 15 met 9 spelers, op de voet gevolgd door grote rivaal River Plate (8 spelers).

CIES nam als criterium voor welke club een speler zijn laatste match speelde, alvorens te debuteren in een G5-competitie.

Volgens het onderzoek leverde België in totaal 71 spelers af aan de vijf grote competities. Enkel Nederland (75) en Portugal (74) doen beter als kleine competitie. Nog volgens CIES is de overstap maken vanuit een kleinere competitie de meest voorkomende manier (48%) om in een G5-competitie terecht te komen. 39 procent van de spelers bij de clubs uit de vijf grote competities komt voort uit de opleiding van de club waarvoor ze hun debuut maakten in een G5-competitie.

Bekijk hier de volledige lijst.